La Llar d'Infants


Els nens i nenes comencen una etapa educativa molt important pel seu desenvolupament maduratiu, social i emocional.

A la Llar d'infants treballem amb els següents objectius:

  • Desenvolupar les capacitats dels infants i adquirir un coneixement, domini i acceptació del propi cos.

  • Oferir als infants la primera experiència de socialització fora de la família, en un marc de relacions personals de qualitat.

  • Progressar en la comunicació amb els companys i adults. Iniciació a l’anglès a través de jocs i audicions.

Principis educatius de la nostra Llar

  • La llar té un caràcter plenament educatiu i, per tant, ofereix als infants un conjunt d’experiències educatives que promoguin llur desenvolupament i aprenentatge.

  • L‘infant és protagonista i participant actiu en la tasca conjunta que és l’educació, amb les seves capacitats, curiositats i desitjos d’aprendre.

  • Educar implica potenciar en cada nen i nena totes les seves capacitats perquè progressin en el desenvolupament equilibrat i global.

Personal

La Llar disposa de dues mestres, i una tècnica d’educació infantil. Aquest equip docent atén els infants i les seves famílies, i treballen conjuntament per dur a terme el projecte educatiu de l’escola.

Té consolidats els mecanismes de relació, participació i de transmissió d’informació entre l’equip d’educadores de la llar i el claustre de mestres de l’escola.

És un equip dinàmic en constant formació, buscant l’excel·lència dia a dia en la seva feina.

Els notres espais

La nostra llar està distribuïda en tres aules:

Classe de les Tortugues, Classe de les Papallones i Classe dels Esquirols.

A més a més comptem amb:

Menjador. Sala de psicomotricitat. Pati Exterior. Lavabo i canviadors.

El període d'adaptació

El període d’entrada dels nens i nenes a la Llar, sigui a l’inici o bé a la meitat del curs, s’anomena "període d’adaptació". Representa un esforç per a tots plegats, nens, pares, mestres i educadores, però el qui ho viu més intensament és el/la nen/a, ja que li costa entendre que els pares el/la deixin en un lloc totalment desconegut amb altres persones.

Els adults hem de fer el possible perquè aquesta adaptació sigui suau, curta i agradable. Així doncs, és convenient que:

  • El/la nen/a faci un horari més curt i flexible durant els primers dies.

  • El/la nen/a assisteixi contínuament. Això l’ajudarà que l’adaptació a la Llar sigui més fàcil.

  • Els pares l’acompanyeu a la Llar sense presses, fent un acomiadament breu i no fent-ho d’amagat. Ha d’entendre que ara li dieu adéu, però que més tard el vindreu a buscar.

  • Durant l’adaptació es poden presentar en el/la nen/a alguns canvis fisiològics (diarrees, vòmits, dècimes de febre, pèrdua de gana, malsons, etc...), això no s'ha de viure amb angoixa ja que es normalitza aviat.

  • No s’ha d’aprofitar l’anada a la Llar per treure el bolquer, el xumet o d’altres objectes que el/la nen/a estigui molt acostumat/da. Això és un pas que el farem tots junts més endavant.


Jornada escolar

Matí: de les 9.00 h. fins a les 13.00 h.

Tarda: de les 15.00 h. fins a les 17.00 h.

Aquest serà l’horari des de principis de setembre fins al 30 de juny.

Horari d’entrada: matí de 9 a 9’15 h. Tarda de 15 h a 15,15 h

Horari de sortida: matí de 12’50 a 13’00 h Tarda de 16’50 a 17’00 h

Horari menjador: 12’30 a 15 h.

Horari addicional: de 3/4 de 8 a les 9. De 13.00 a 13.15 i de 17.00 a 17.15

Activitats escolars

Activitats d’experimentació i de vivències. A cada curs incorporem a la nostra programació les activitats d’experimentació i de vivències.

  • Manipulin i que a la vegada olorin, tastin, observin i sentin.

  • Siguin els protagonistes de les seves descobertes i aprenentatges.

  • Explorin i estructurin la seva ment mitjançant la informació que reben de l’experimentació i de vivències.

  • Desenvolupin i augmentin el seu nivell de concentració i d’imaginació.

  • Creïn les seves pròpies hipòtesis fent-se preguntes.

  • Experimentin l’efecte de les seves accions i els permeti treure’n conclusions.

  • Participin de forma activa en les activitats.

Activitats de Tallers. De forma trimestral realitzem tallers, tant de plàstica amb diferents materials i suports de pintura, pinzells, esponges, taps, com de manipulació del fang o tallers de cuina. Volem que el nens i nenes de la Llar reprodueixin de forma artística la seva creativitat.

Treball per projectes. S'escull un tema per treballar. Entre tots plegats buscarem informació, contes, imatges i editarem un mapa conceptual d’aprenentatge del tema. Utilitzarem la metodologia d’aprenentatge per projectes, esbrinant què em sabem el nens i nenes prèviament i què em sabem quan acabem el projecte. Es tracta de marcar un petit camí per la curiositat d’aprendre coses i ensenyar eines per trobar-les.

Psicomotricitat. La psicomotricitat és una activitat molt important en aquesta etapa per l’aprenentatge i reconeixement del seu cos i de les seves emocions.

Espais oberts. Obrirem les portes de les classes per deixar circular lliurement els nens i nenes segons la seva curiositat i preferència.

Espai Cantem i ballem. Propostes de música i dansa. Es treballarà un cançoner i es realitzarà diferents activitats al llarg del curs sobre el so, instruments i danses.

Espai Toquem. Propostes de manipulació sigui en pintura, plastilina o d’altres materials. També hi haurà propostes de psicomotricitat fina i experimentació amb les safates de manipulació.

Espai Sentim. Propostes d’activitats d’experimentació amb els diferents sentits. Ombres, olors, catifes de tacte, etc.

Taller Baldufa. L’Escola Municipal de Música Robert Gerhard, ens proposa realitzar 6 sessions al llarg de curs. A cada sessió escoltarem en directe diferents cançons tocades amb diferents instruments. Cada any els nens i nenes de la nostra Llar gaudeixen del plaer d’escoltar música en directe.

Hort. Plantarem la nostra horta de la Llar i durant el tercer trimestre es treballarà a la Llar 2 algunes verdures que es recol·lectem durant aquell mes.

Aprenentatge de l'anglès. Petites activitats. Jocs i cançons.