Vedruna Tàrrega

apaRICIÓ DE LA MARE DE DÉU DE L'ALBA A CARLEMANY

Diu la llegenda que, molts anys enrere, Carlemany va sostenir una brega aferrissada contra els moros per treure’ls de la ciutat de Tàrrega on vivien confinats. Els moros eren molts i els cristians, molt pocs. Carlemany va comprendre que ell i la seva gent caurien en mans de la morisca, que els tenia envoltats.

En arribar la fosca, la brega va parar segons costum guerrer d’aquell temps i Carlemany, que es trobava al cim on ara hi ha l’ermita de Sant Eloi -també dins del municipi de Tàrrega-, va implorar fervorosament l’ajut de la Mare de Déu per tal de no caure en mans dels moros. De matinada, la Mare de Déu se li va aparèixer i li va dir que lluités amb fe i que venceria, puix que ella no l’abandonava. I lluità i vencé.

A l’indret on es trobava el gran cabdill, van aixecar-hi una capelleta.


una llegenda posada al mapa

com ho hem treballaT ELS ALUMNES DE 1r D'ESO a l'aula?

En primer lloc, a l'assignatura de català, els nostres alumnes han buscat informació sobre què són i com són les llegendes. A continuació, han investigat sobre les llegendes que hi ha al nostre poble i/o comarca. Finalment, han triat la llegenda que volem treballar i conèixer més a fons.

Altres llegendes a Tàrrega i a l 'Urgell

El Guixanet i l’àliga de Tàrrega

L’Àliga es va presentar a Tàrrega el divendres 11 de maig en plena Festa Major.

Simbolitzava el comte de Barcelona dintre d’un espectacle teatral.

La tradició continuà l’any següent en un Corpus que es va celebrar pels carrers de la ciutat.

Des d’aquell dia, l’Àliga és un dels símbols més importants de Tàrrega i és exposada a l’entrada de l’ajuntament del municipi.


Santes Espines

Un dia, els fidels van anar a l’església on un pelegrí diposità la relíquia de Jesús (corona) i, miraculosament, aquest va desaparèixer. La tradició diu que era un àngel vestit de pelegrí.

Van guardar la corona a l’església durant 50 anys; després la feien servir per a la processó i perquè fes ploure o perquè no plogués tant.


El Cacauero i la Rubinada

El 23 de setembre de 1874, en Pau Farré i Majoral, “Cacauero”, veí de Tàrrega, va salvar 45 persones de morir ofegades durant la rubinada de Santa Tecla, que va inundar la part més baixa del barri antic de la ciutat.

L’aigua baixava riu avall amb una gran força, emportant-se tot el que trobava al seu pas, inundant les places i els carrerons estrets que donaven al carrer Major. Es va emportar 564 cases i 293 persones.



Un cop escollida la llegenda de l'Aparició de la mare de Déu de l'Alba a Carlemany, els alumnes han elaborat el guió que els ha servit per confeccionar els diferents storyboards durant les hores d'Educació visual i plàstica.

Finalment, un cop fets i presentats els storyboards, han començat a interpretar la llegenda mitjançant el programa Cospaces durant les classes pràctiques de Tecnologia.