Vedruna Sagrat Cor

LA LLEGENDA DE SANTA TECLA

Llegenda treballada

pels alumnes de 5è de

primària


Resum de la llegenda

A Iconi en l’actual Turquia, hi vivia Tecla.

Cada dia, Tecla, des de la finestra de casa seva, escoltava com Pau proclamava la paraula de Déu, ella captivada per les seves paraules va decidir segui’l però hi havia un inconvenient,estava promesa i tant el seu promès com la seva mare no estaven d’acord. Així que van decidir denunciar a Pau, el van acusar de ser cristià i el van tancar a la presó. Tecla es va encadenar amb ell i els van portar davant d’un tribunal per ser jutjats.

A Pau el van fer marxar de la ciutat i a Tecla van decidir cremar-la.

Quan va pujar sobre la foguera cap espurna la va tocar. D’entre els núvols van aparèixer uns àngels que la van salvar produint-se una petita inundació. Tecla va quedar en llibertat i va poder tornar a seguir a Pau.

Amb el pas del temps, la van portar davant del governador i va ser condemnada a les feres. Abandonada al mig de l’amfiteatre van deixar anar a les feres, una d’elles es va ajeure als seus peus encarant-se amb totes les bèsties que la volien atacar. No satisfets amb el resultat, van decidir llançar-la a l’estany de les foques i de les serps, però un llamp caigut del cel les va picar contra l’aigua i totes les bèsties van morir.

No donats per vençuts, la van lligar de peus i mans entre dos bous perquè aquests estiressin els van ficar foc, foc que va cremar les cordes, els bous es van abalançar a les grades i Tecla va quedar lliure per sempre.

Va marxar a viure a una cova, però un terratrèmol la va esfondrar mentre dormia. El seu cos va ser soterrat salvant-se el braç que l’arquebisbe i el seu seguici van rescatar d’entre les runes.

Uns anys més tard les relíquies del braç les van portar a Tarragona i cada 23 de setembre surten a la processó de la festa major per a que tots els ciutadans les puguin berenar.

Visita del gestor cultural Jordi Bertran

La història de Santa Tecla

La Història de Santa Tecla - Camp d'AP

Parlem d'història.

El retaule de santa Tecla

A la catedral de Tarragona trobem el Retaule Major, realitzat entre 1426 i 1434, un dels millors exemples de l'esculura gòtica catalana. La predel·la, d'alabastre policromat i daurat, és obra de Pere Joan i s'hi representen sis escenes de la vida i martiri de santa Tecla.

El projecte

Abans de posar-nos a treballar en la llegenda de Santa Tecla. Els alumnes van rebre la visita del Jordi Bertran, gestor cultural i estudiós de la cultura, qui ens va explicar la llegenda i la seva vinculació amb Tarragona. Amb ell, també vam veure quin significat tenen les bèsties que surten al Seguici de la Festa Major de Tarragona amb la llegenda.

Ho vols saber? Més endavant trobaràs la solució.

Un cop vam conèixer la Llegenda, vam començar a treballar-la.

El primer pas, era conèixer els diferents personatges i elements imprescindibles de la Santa Tecla. Per dur a terme aquest procés vam comptar amb l'ajuda del Centre de Recursos Pedagògics del Camp de Tarragona, amb els que vam fer un taller on fins i tot vam representar i vam viure en primera persona la patrona de la nostra ciutat, Santa Tecla!

Analitzem la llegenda

Anàlisi de la llegenda de Santa Tecla.

Des de l'assignatura de català vam treballar el text de la llegenda de Santa Tecla. Vam fer un mapa conceptual amb la informació que ens van donar al taller realitzat amb el camp d'aprenentatge i de l'explicació del Jordi Bertran. Posteriorment vam omplir una taula amb la informació més important.

Un cop recollida tota la informació i de fer un bon anàlisis, vam realitzar un resum de la llegenda. Cadascú de nosaltres va escriure el seu resum en un document de Drive amb els chromebooks. Les vam presentar i llegir a classe i vam escollir la que volíem que ens representes.

Creació de la nostra llegenda de Santa Tecla

STOP MOTION

Amb tota la informació i coneixement que teniem ja de la llegenda de Santa Tecla, ara ens tocava reproduir a nosaltres la llegenda.

Inicialment, vam escollir i decidir quantes escenes volíem representar de la llegenda. Un cop feta la tria, ens vam dividir per grups de treball i ens vam repartir les parts de la història.

Amb el guió redactat, ara era hora de dissenyar i crear els nostres decorats i escenaris per poder gravar la llegenda.

Vam muntar els decorats i allí hi vam posar els personatges de cada escena.

Amb molta delicadesa i atenció vam moure els personatges poc a poc per tal de poder fer les fotografies i per al posterior muntatge.

Un cop varem fer les fotografies dels nostres personatges dins els decorats, era el moment de crear el nostre StopMotion de la llegenda.

Finalment, vam editar el vídeo i l'àudio mirant de fer coincidir les nostres explicacions de la llegenda com a narradors.


A continuació en podeu veure el resultat final.

El seguici i la llegenda de Santa Tecla a Tarragona

el lleó

Representació del lleó que va posar-se als peus de Santa Tecla en el primer martiri.

La Cucafera

Representació dels animals marins en els quals van posar a Santa Tecla en un dels seus martiris.

La Mulassa

Representació dels bous que en l'últim martiri havien de matar Santa Tecla.

La Catedral

Espai de culte a la figura i vida de Santa Tecla.

En ella si conserven les restes del braç de la qui és Patrona de la ciutat.

L'amfiteatre romà

Tot i que no succeí cap dels martiris en aquest espai, es considera un lloc de culte cap a Santa Tecla en record de les accions sofertes en un espai similar.

سانت جوردي دي فيدرونا