Nieuwsberichten

Nieuwsflash - 17.10.2022

Op 12 oktober zaten de verschillende onderwijspartners samen om te bespreken hoe er de komende maanden zal worden omgegaan met een eventuele nieuwe golf van COBID-19-besmettingen.

Momenteel bevinden we ons in fase groen. Dat betekent dat er geen extra maatregelen worden genomen buiten de basishand- en hoesthygiëneregels en maximale inzet op ventileren en verluchten van de lokalen op basis van de CO2-metingen.

Wanneer er een besmettingsgolf over ons land zou komen, kan overgeschakeld worden naar een volgende pandemiefase. Dit gebeurt simultaan met de brede samenleving. Wat elk pandemieniveau inhoudt kan je lezen de website van het departement onderwijs (zie ook de linken op deze pagina's).

De belangrijkste richtlijnen voor het coronaplan najaar 2022 kan je via deze link terugvinden.


Nieuwsflash - 31.01.2022


Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijspartners hebben een coronabarometer voor de scholen goedgekeurd. Deze barometer wil de maatregelen in het onderwijs meer transparant en meer voorspelbaar maken. De barometer werkt met vier kleurcodes (groen – geel – oranje – rood). Elke kleur is gekoppeld aan een basispakket van maatregelen rond bijvoorbeeld ventilatie, verluchting en afstand. Deze maatregelen vormen het uitgangspunt om over te schakelen naar een andere kleurcode, onderwijs schakelt steeds mee wanneer de samenleving naar een andere code overschakelt. Afhankelijk van de situatie of wijzigende wetenschappelijke inzichten kunnen ze bijgestuurd worden of aangevuld met extra maatregelen.

Het recht op leren van alle kinderen en jongeren is altijd de eerste prioriteit. Toch is een evenwicht tussen veiligheid enerzijds en pedagogische en organisatorische belangen en het welbevinden van leerlingen en personeel anderzijds ook altijd erg belangrijk. De coronabarometer onderwijs streeft ernaar om dat evenwicht te respecteren en te bewaken.

Dit zijn de uitgangspunten van de coronabarometer onderwijs:

  • De barometer werkt met 4 kleurcodes:

  • 4 niveaus: groen - geel - oranje - rood

  • Elke fase bestaat uit een basispakket van maatregelen rond:

      • ventilatie, verluchting en afstand

      • mondmaskers

      • handhygiëne

  • Daarnaast is er ook ruimte voor specifieke maatregelen op basis van de concrete situatie, op advies van experten.

  • Inhoudelijk houdt het onderwijs maximaal dezelfde lijn aan als de maatregelen in de brede samenleving en schakelt mee wanneer er in de brede samenleving wordt geschakeld van kleurcode.

  • De minister(s) van Onderwijs bepalen telkens in overleg met de sector en experten wat de volgende stappen zijn.

Het onderwijs vertrekt vanuit de huidige situatie, code rood.

Bekijk de gedetailleerde uitleg van elk kleurniveau. Deze barometer geldt voor het gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs. Voor het volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs en de onderwijsinternaten komen er aparte versies.

Nieuwsflash - 26.01.2022


De interministeriële conferentie Volksgezondheid en Onderwijs en Vorming is samengekomen om zich te buigen over de COVID-19-maatregelen in het onderwijs.


Zowel in basis- als in secundair onderwijs blijft gelden: wie symptomen vertoont, blijft thuis en laat zich testen. Wie besmet is, gaat in isolatie.


Dit zijn de nieuwe maatregelen:

  1. De noodremprocedure vervalt

  • De noodremprocedure, waarbij een klas gesloten werd zodra er 4 (of 25 procent) van de leerlingen in een klas besmet waren met COVID-19, vervalt, zowel in basis- als secundair onderwijs.


  1. Niet-besmette asymptomatische leerlingen uit het basisonderwijs mogen naar school

  • Lager onderwijs: Leerlingen die niet besmet zijn en geen symptomen hebben, mogen vanaf 27 januari naar school gaan. Ook als er in de thuiscontext contact is met een besmette persoon. Deze uitzondering geldt enkel om naar school te kunnen gaan. Voor hobby's e.d. blijven zij de huidige quarantaineregels volgen.

  • Opgelet: Voor leerlingen secundair onderwijs blijven de huidige regels gelden. Bij een hoog-risicocontact binnen het gezin, mag een leerling secundair alleen naar school blijven gaan als ze gevaccineerd zijn (of in de afgelopen 5 maanden een besmetting doormaakten). Niet-gevaccineerden moeten in dit geval in quarantaine, net als niet-gevaccineerde volwassenen in de maatschappij.


  1. Het CLB doet geen contact tracing meer

  • Alle contacten binnen de school met leerlingen worden beschouwd als laag-risicocontacten, ook bij onderwijspersoneelsleden. Bijgevolg staat het CLB niet langer in voor de contactopsporing.

Blijf maximaal inzetten op de bestaande veiligheidsmaatregelen: ventileer, draag mondmaskers vanaf 6 jaar en beperk fysieke contacten.


Nieuwsflash - 17.01.2022


Dat de COVID-19 besmettingen naar ongekende hoogtes pieken is geen verrassing.


Waar in de vierde coronagolf 2/3e van de besmettingen zich situeerde onder de leerlingen van basisonderwijs, stellen we vast dat in deze 5de coronagolf ruim 60% van de besmettingen zich situeren onder de leerlingenpopulatie van het secundair onderwijs.

Bovendien zien we in de maand januari op twee weken tijd evenveel besmettingen zoals in de volledige maand november van 2021.


Ondanks verwoede pogingen, zet dit de contacttracing bijzonder onder druk en zijn we genoodzaakt om prioriteiten in de werking te herzien.


Voor het basisonderwijs:

Hier blijft de werking van het tracingteam ongewijzigd.
Het 'team basis' blijft screenen op clusterbesmettingen binnen de klas.

Voor het secundair onderwijs volgt het 'team secundair' volgende cascade:

  1. Screening op clusterbesmettingen binnen de klassen
    (= vanaf 4 besmettingen binnen de 7 dagen)

  2. De individuele tracing van leerlingen in de 1e graad.
    Dit is immers de populatie leerlingen waar de vaccinatiegraad lager ligt.

  3. Individuele tracing van leerlingen in 2e en 3e graad.

Deze cascade betekent niet dat er niet meer getracet wordt. We willen jullie informeren over de bijgestuurde prioriteiten die we daar momenteel bij hanteren.
De digitale tracing bevraging hoeft zeker niet stopgezet te worden.

Nieuwsflash - 16.01.2022


Besmettingen in gezinsverband en quarantaine:

Voor <12-jarigen wordt niet langer gekeken naar de vaccinatiegraad van de minst gevaccineerde volwassene die binnen het gezinsverband samenleeft met het kind.

Wat wel:

  • Een kind jonger dan 12 jaar (of een lagereschoolkind ouder dan 12) wordt bij een contact bij een index binnen de thuiscontext, beschouwd als een hoogrisicocontact.

  • Er wordt geen rekening gehouden met de vaccinatiestatus van het kind zelf of een ander gezinslid.


Dit betekent voor dat kind dus:

  • een quarantaine van 10 dagen (dus NIET naar school), met de mogelijkheid om vanaf dag 7 de quarantaine te verlaten mits vanaf die dag 7 een dagelijkse negatieve zelftest wordt afgelegd tot en met dag 10.

  • Kinderen bij wie minder dan 5 maanden geleden een COVID-19-infectie gedetecteerd werd met een antigeen- of PCR-test, afgenomen door een zorgverlener, worden vrijgesteld van de quarantaine.

  • Na de quarantaineperiode wordt gedurende een periode van 10 dagen een verhoogde waakzaamheid gerespecteerd door middel van de daarvoor geldende maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker (vanaf 6 jaar), afstand bewaken waar mogelijk, vermijden van contact met kwetsbare personen ...


Belangrijke wijzigingen – nieuwe mededelingen vanaf 10/01/2022

Test -en quarantaineregels

De test -en quarantaineregels voor leerlingen in het basisonderwijs en secundair onderwijs wijzigen vanaf 10.01.2022

Meer details hierover vind je terug onder 'Wat ik ik als school doen bij een melding?'

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht voor leerlingen vanaf 6 jaar blijft gelden.

Principe:

In publiek toegankelijke ruimtes wordt steeds een mondmasker gedragen vanaf de leeftijd

van 6 jaar.

In niet-publiek toegankelijke ruimtes zijn volgende principes van toepassing:

  • Alle leerlingen en leerkrachten dragen een mondmasker op school.

  • Als de leerlingen stil zitten in de klas en er is voldoende afstand en ventilatie, mag het mondmasker af;

  • Buiten kunnen de mondmaskers af, als de leerlingen intense fysieke contacten vermijden;

  • In het buitengewoon onderwijs geldt dit voor leerlingen waar dit mogelijk is.

  • Alle personeelsleden moeten een mondmasker dragen. Leraren moeten geen mondmasker dragen tijdens het lesgeven vooraan in de klas, op voorwaarde dat er voldoende ventilatie is en de afstand tussen leraar en leerlingen voldoende groot is. Het is echter wel aangewezen een mondmasker te dragen.

  • Ifv de tracing is een vaste plaats toekennen aan de leerlingen aangewezen.