Aktuellt på Centrumskolan

Fritidshem F1 (Gula)

Fritidshem F1 (Gröna)

Fritidshem 2-3

Fritidshem 4-6

Arbetslag F-3

Arbetslag 4-6

Matteläger VT23

Under påsklovet VT23 kommer årskurs 6 erbjudas ett matteläger på Centrumskolan. Det kommer vara från måndag 3/4 fram till torsdag 6/4. 

Nationella prov VT23

Under mars och april månad kommer årskurs 6 ha sina nationella prov i Svenska, Engelska och Matematik. På bilden ser ni lite mer information angående årets upplägg. 

Klicka på knappen för att komma till årskurs 6s egna Instagram-sida!

Läsning- och rörelseglädje med Östers IF!

Idag 27/4-22 har årskurs 4 startat ett läs- och rörelseprojekt tillsammans med spelare från Östers IF som inspirerar våra elever. 

Regnbågen

Förstelärarna Sara Lennqvist och Jennie Nické har tillsammans med kollegorna på Centrumskolan arbetat fram Regnbågen. Så här beskriver de arbetssättet: 

På Centrumskolan har vi delat upp läroplanen och skolåret i fyra ämnesövergripande kunskapsområden som vi kallar för Regnbågen. Genom vår regnbåge kan vi kan hålla en röd tråd i all undervisning och skapa en kunskapstradition där alla ämnen bildar en helhet. 

 

Regnbågen ska ta oss genom vår unika värld vi delar med världens djur och växter, ut till det fenomenala universum som kan vara svårt att förstå sig på. Hur väderfenomen uppstår och hur de religiösa berättelserna kommit till. Kan vi få fantisera om drakar och magiska världar eller skriva ner våra känslor i en dikt? 

Sedan fortsätter vi våra upptäckter genom den upplysande tidsresan där vi har spår långt bak i tiden från Istiden kvar här i Araby än idag. Hur funkar saker? Hur kan vi veta det? Vad är fakta? Hur vet vi allt egentligen? 

Vi avslutar med uppmaningen och kunskapen om att bevara vår vackra hållbara planet inte bara ekologiskt men socialt och ekonomiskt. Vad kan du göra idag för att bevara din planet till dina barn och barnbarn?


Transspråkande

Vad är transspråkande?

Intisar Khalid är förstelärare i transspråkande på Centrumskolan och beskriver arbetssättet så här:

Transspråkande är ett förhållningssätt där vi pedagoger medvetet och strategiskt tillåter eleverna att använda sina erfarenheter och sina språk som ett verktyg i tankeverksamheten.

Den bygger på vetenskaplig grund och har utforskats av många forskare, bland de största är Jim Cummins och Ofelia García, och innebär att låta elevernas förstaspråk användas vid kunskapsinlärning i olika skolämnen. Att ta tillvara elevernas erfarenheter, som det står i läroplanen, och deras erfarenheter är också deras språk som de bär med sig.

Transspråkande står på två ben: kunskapsutvecklande och identitetsstärkande. 

Man kan arbeta med transspråkande på olika sätt: Ämnesspecifika begrepp, genomgångar, redovisningar, läxor, intervjuer, digitala läromedel och även spontana aktiviteter som till exempel att sjunga en sång eller läsa en dikt på förstaspråket för klassen.

Skolverket har gjort en film om hur vi använder transspråkande på Centrumskolan. Den kan du se här:


Här följer även en länk till Pedagog Växjö där Intisar för en blogg kring transspråkande: Flerspråkighet i centrum - Pedagog Växjö (vaxjo.se) 

Praktiskt-estetiskt

Wall of fame

Konstutställning på Växjö stadsbibliotek med årskurs 6.

Slöjd - update

Även om alla börjar på samma uppgift samtidigt så ser det efter några lektioner ut såhär - Idag hade vi åtminstone fyra olika projekt som pågick samtidigt i årskurs 6. Slöjd är rörligt!

23-02-28

Musik

Musiksalen är nyligen ommöblerad och huserar nu en större musiksal med nyinköpta keyboards samt en mindre ensemblesal med komplett scen för övning inför framföranden. 

Stina (f.d musiklärare åk 2-4) och Adrian (lärare i trä- och metallslöjd) testar nya ensemblesalen.

Utställning på Växjö Stadsbibliotek med åk 6

Vi på Centrumskolan förenas kring en röd tråd som vi kallar för regnbågen, vilket ger eleverna en både bredare och djupare förståelse för vad ämnena de lär sig. Estetiska lärprocesser är viktiga för oss, det ger våra elever möjlighet att uttrycka sig på många olika sätt.

Årskurs 6 har haft en utställning på Växjö Stadsbibliotek. Här ser vi exempel på alster producerade av dessa elever i ämnena bild och slöjd, detta under regnbågens gula tema, vilket har inriktning historia.


Samarbeten

Växjö Lakers + Centrumskolan

Vi har under 22/23 haft ett samarbete med Växjö Lakers där meningen har varit att barnen från Centrumskolan ska få testa på en av Sveriges största sport, vilket eleverna inte har varit i större kontakt med tidigare. När projektet startades i september 2022 så hade Växjö Lakers inga utövare från Araby-området. Projektet drevs för eleverna i årskurs fem och 95% av eleverna hade aldrig tidigare stått på ett par skridskor. Varje vecka hade vi minst en timmes hockeyträning på schemat och vi tog alla bussen från skolan för att bedriva träning på Vida Arena med full ishockeyutrustning. Målet med projektet var att eleverna skulle spela en ”drömmatch” i periodpausen i sista hemmamatchen i grundserien. Detta gjorde eleverna den 7 mars 2023 inför en fullsatt Vida Arena. Projektet har resulterat i att många av eleverna på något sätt kommer att fortsätta spela hockey och åka skridskor samt att de fått ett minne de sent lär glömma.

Ansvariga för Projektet från Centrumskolan var David Schylander och Bekim Muqa, med hjälp av Christian Bergkvist och Viktor Andersson.

Från Växjö Lakers var det Bobban, Tobbe och Viktor.

Vi vill rikta ett stort tack till Växjö Lakers som lagt ner tid och energi på detta fantastiska projekt och tagit hand om oss på ett underbart sätt och gjort våra elever till proffs!


Klicka gärna på länken här vid sidan för att se ett kort reportage om projektet. 

Trivselledare

På Centrumskolan har vi ett projekt som heter Trivselledare (TL). Många skolor i Norden använder sig av detta arbetssätt på raster och vi ser att detta gynnar barn även senare i livet. Projektet går ut på att eleverna själva leder och styr upp lekar på rasterna, de ska också vara goda förebilder i alla situationer. 

Trivselledare kan man bli med start på höstterminen om man går i årskurs 3-6. De som är intresserade skickar in en ansökan där man kortfattat motiverar varför man vill bli TL. Ansvarig vuxen för projektet väljer ut en kille och en tjej i varje klass som fram till sommarens skolavslutning ska agera Trivselledare på skolan. Nästa läsår startar en ny ansökningsperiod och nya trivselledare tillsätts. 

Som TL får man en reflexväst som ska bäras ute på rasterna tre gånger i veckan. En Trivselledares uppgift är att vara aktiv under lekar, styra upp under pågående lek och att ha väldigt roligt! Efter en bra insats under sin TL-period blir man, om man inte misskött sin position, inbjuden till en avslutning innan sommarlovet. Då medverkar vi alla i en rolig aktivitet och man får med sig ett personligt diplom.