Succession Plan UTM

Why is succession plan important?

Succession planning is the identification of job vacancies that can be expected to occur through retirement or attrition and the strategic consideration of where and how internal candidates might fill those vacancies. It involves assessing job requirements and skills of existing employees and then seeking to fill the gaps between needs and skills with targeted training and development activities.

Maklumat berikut perlu ada terlebih dahulu :-

1. Maklumat Staf dari sistem HR - Boleh copy satu per satu dari sistem HR atau mohon dengan CICT untuk tarik data fakulti masing-masing Pastikan data yang ditarik sama dengan yang dipapar dalam sistem.

2. Maklumat Umur - ada formula dalam template. pastikan tarikh pada laptop/komputer tarikh betul.

3. Maklumat kepakaran - boleh dapatkan dari sistem HR. Tapi disebabkan ada juga kepakaran yang tidak dapat dipilih dalam sistem HR - Boleh diperolehi dari timbalan dekan/naib pengerusi/staf masing-masing.

4. Kohort Umur - Rujuk format statistik staf akademik yang dihantar bersama permohonan pelantikan/kenaikan pangkat staf.

5. Maklumat Base, RA, COE, RG - Dapatkan senarai excel lengkap dari En. Chew Teong Han, Pejabat TNCPI.

6. Classification Code - refer maklumat terkini ELPPT staf.

7. Maklumat Workload - Rujuk sistem Beban Akademik/dapatkan senarai dari Pejabat Pendaftar.

8. Maklumat Syarahan Perdana Profesor - Dapatkan maklumat terkini fakulti masing-masing dari En. Ardiyanto, Pejabat TNCA.

9. Maklumat Data UG/PG Program dan Total Kredit - Dapatkan maklumat terkini dari Timbalan Pendaftar, Pejabat Akademik. Minta TP isikan dalam template.

10. Maklumat Academic Administrator - Dapatkan senarai calon 1, 2 dan 3 menerusi kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Fakulti masing-masing sekiranya tiada.

11. Maklumat Staf Belum Sah Jawatan dan Status Kenaikan Pangkat Staf - PSM fakulti sediakan.

12. Data Staf Cuti Belajar, Latihan Ikhtisas, Sabatikal dan Post Doc - Rujuk data PSM Fakulti/dapatkan senarai lengkap dari pihak UTMLEAD.

Data ini PP & UTMLead akan pantau dan mohon dikemaskini dari semasa ke semasa oleh PIC Fakulti/Sekolah

Pertanyaan boleh berhubung dengan


Ir Dr Rini Asnida Abdullah

Pengurus ALPD

Office:07-5537879

Primary Email: asnida@utm.my


En. Ariffin Binti Basserany

Timbalan Pendaftar UTMLead

Office:07-5537755

Primary Email: ariffin2@utm.my