Informations-

sökning

Informationssökning

När du ska söka efter information till ett skolarbete är det bra att ha en genomtänkt strategi för hur du ska hitta användbar information.  För att resultatet ska bli så bra som möjligt är det viktigt att arbeta metodiskt och göra saker i rätt ordning.  Eftersom det här kan ta tid och vissa moment kanske behöver göras om flera gånger är det viktigt att börja i god tid. 

Formulera frågeställning

Innan du börjar söka behöver du ta reda på vad uppgiften innebär. Vad förväntas du göra och hur lång tid har du på dig? En bra utgångspunkt innan du påbörjar själva sökningen är att läsa på lite om ämnet, t ex i ett uppslagsverk. Fundera också över vilka förkunskaper du har, alltså vad du redan vet om ämnet. När du vet lite mer blir det enklare att hitta nyckelord, göra avgränsningar och formulera en frågeställning. 

Planera din sökning

Nästa steg är att hitta sökord/nyckelord som du ska använda sen i din sökning. Vilka synonymer kommer du på?  Kanske ska du  söka på något annat språk?

Du behöver också fundera över vilka källor som passar just din frågeställning.  Tänk på att i första hand försöka hitta primärkällor.

Sök

Använd dig av nyckelorden och synonymerna när du söker efter information i dina utvalda källor. Var noga med att hela tiden anteckna var du hittar din information.

Får du alldeles för många träffar? 

Får du för få träffar?

Granska och värdera dina källor

Under rubriken Källkritik hittar du lite användbara tips om källgranskning. Om materialet som du hittat inte är användbart kanske du behöver börja om igen och fundera över alternativa sökord eller källor. 





.



·