Yrkesmässa - vad kan man jobba med?

På Lexby skola har vi sedan 2015 anordnat en yrkesmässa varje år på våren för våra elever i årskurs 8 där de får lyssna till ett 10-tal olika yrken under två dagar. Vi försöker få en så stor bredd som möjligt både gällande yrken (hantverk som akademiskt) och variation på könsroller. Yrkesmässan är numera ett stående inslag i vårt årshjul på skolan. 

 

Yrkesmässan anordnades första gången i samband med ett GR-projekt och oss (SYV Evelina Bernting, lärare Jenny Andersson), där vi var på studiebesök på en skola på Tjörn för att se hur de arbetade med sin yrkesmässa. Det året var fokus på att utmana kring könsroller och fördomar. Sedan dess har vi fortsatt att utveckla upplägget till vårt eget. Den stora utmaningen har varit att få tag i yrkesrepresentanter, men där har vi fått stor hjälp av lärarna på skolan, och de senaste åren har vi även tagit kontakt med föräldrar till elever på skolan för att de ska komma och prata om sina yrken.   

 

Anledningen till att vi började med yrkesmässan var att vi ville ge eleverna ett komplement till praktiken, samt en tankeställare inför kommande yrkesval. Vi vill även att de ska få lära sig om för dem nya yrkesroller samt öka sin omvärldskunskap. Vi vill att de ska se att det inte alltid är en rak väg fram till ett yrke utan att det är många som har en krokig bana fram till sitt yrkesval. Ett stort syfte till mässan är att skapa motivation och framtidstro.  

 

Tidigt på våren skickar vi ut ett formulär till eleverna där de får önska vilka yrken de vill lyssna på och vi har försökt möta dem så gott vi kunnat. När yrkesrepresentanterna är bokade och klara fick eleverna de första åren skriva en fördomsprofil som innehöll allt ifrån vad de trodde de har i lön, vilken utbildning som behövs men även om det är stillasittande, övervägande killar/tjejer mm. Detta sammanställde vi så att yrkesrepresentanterna sen fick bemöta dem när de träffade eleverna. De sista åren har vi gått över till att eleverna i förväg fått ställa frågor, dessa har yrkesrepresentanterna fått för att kunna ha med i sina presentationer.  


I år var Sara på plats och berättade om hur det är att starta eget företag och hur UF (Ung Företagsamhet) kan vara ett stöd. Eleverna fick spåna på idéer och fick exempel på produktprototyper och hur mycket man kan tjäna. Representanten från SKF visade hur många olika sorters yrken/roller som finns hos företaget och fick förklara vad HR (Human Resource) gör. Frågor om sommarjobb och lön kom förstås också upp. Eleverna är ivriga och aktiva och det märks att de är nyfikna på vad man kan jobba med och vilka villkor och utbildningar som gäller. 


På yrkesmässan 2023 fanns dessutom sjökapten, kommunjurist, spelutvecklare, fastighetsmäklare, brandman, forskare, polis, psykolog, läkare och lärare från Partille gymnasiums program el/bygg/fordon.  

 

Efter genomförd yrkesmässa får både elever och deltagande lärare skriva en utvärdering som vi har till grund för kommande års yrkesmässa. Det vi får till oss här är ofta positivt, många som fått nys om nya för dem yrken. Men kan även vara att de känner lugn i att en väg till ett yrke inte måste vara spikrak. Sen har vi de som fått klart för sig att yrket inte alls var vad de trodde och ändrar sig därefter. 


Kontakt: 

Evelina Bernting, studie- och yrkesvägledare i Partille kommun , e-post: evelina.bernting@partille.se

Jenny Andersson, planeringsledare Lexby skola, e-post: jenny.andersson1@partille.se