Partille Stories -Läslust

ht 2023

Informationen om läsår 23-24 kommer uppdateras på Insidan, då vi fasar ut pedagogpartille som plattform!

Hösten 2023 vill vi väcka läslusten hos eleverna. Genom en stor undersökning har vi utgått ifrån deras uppfattning om vad som gör dem sugna på att läsa och arbetar med läsmiljön, val av litteratur, form för läsning och författarbesök.

Caroline Engvall har skrivit böckerna om Nollan och nätet, som förutom att vara spännande berättelser också kan underlätta för vuxna och barn att starta samtal om nätet.  

Lärare i år 2 får ett eget ex av “Noelias hemlighet” som ni kan använda under början av höstterminen. Det är första delen i serien “Nollan och nätet” som handlar om livet online. Böckerna ska underlätta för vuxna och barn att starta samtal om livet - både glädjen och farorna - på nätet. Lärarhandledning finns på barnsmart.se/collections/skolmaterial. Alla elever får så småningom sitt eget ex av "Noelias revansch" och böckerna finns också att lyssna på via Polylino. 

Caroline kommer sedan ut till alla tvåor och berättar om böckerna och svarar på frågor. Här kan du se när Caroline kommer till din skola.

1b Föräldraföreläsning

Kvällen den 13 september har alla vårdnadshavare till barn i år 2, samt skolpersonal möjlighet att gå på en föreläsning på Stora scen i Kulturum, på ämnet Så kan vi se, fråga och hjälpa barn till en trygg miljö online.

2. Författarbesök för år 5 


Anders Blentare har skrivit en serie böcker som heter "Känd". De handlar om kändisskapets olika sidor, om vänskap, identitet och längtan. Varje klasslärare har fått första boken "Fejk" att läsa högt i klassrummet.  Dessa, och andra böcker av Anders finns även att läsa/lyssna via Polylino, några av dem även på andra språk. Att elever och lärare är väl pålästa gör att besöket blir roligt och lärorikt!


Vecka 47 får alla femmor i Partille besök av Anders Blentare, här kan du se när!

Foto: Zofia Åsenlöf 

2b. Gör film av boken!

Alla femmor får även lära sig mer och sambandet mellan litteratur och film och vilka likheter och skillnader som finns gällande berättelse, struktur, genre och karaktärsgestaltning. Med hjälp av filmpedagogerna. se skapar de egna filmberättelser utifrån temat sociala medier och lär sig då mer kring hur text, ljud och bild samverkar för att förstärka ett budskap eller fånga en viss stämning.  Datum för din skolas workshop får du som lärare via mail.

3. Författarbesök för år 7 


Anita Santesson har skrivit boken 5768 visningar på youtube. 

Vecka  43 får alla sjuor författarbesök av Anita Santesson

3b. Sprid läslust till yngre elever

När eleverna läst boken, låt dem förbereda ett bokprat med yngre elever, år fem eller sex. Planera in mindre grupper där sjuorna får visa och berätta om sina läsupplevelser. Sjuorna kan läsa stycken högt, berätta om författaren, förklara karaktärer och handling så att de yngre eleverna får en enklare väg in i lustfylld läsning, samtidigt som sjuorna får ett verkligt tillfälle att vara läsande förebilder och sätta ord på sina läsupplevelser. Vill du veta mer - kolla in Skolverkets modul om Att stimulera läsintresse eller den här artikeln, och använd din skolbibliotekspedagog! 

4. Skärmhjärnan junior

Boken riktar sig till år 3-7 och

" vill hjälpa barn och unga att hitta balansen i vår digitala värld, att få tid över till sömn, motion och att umgås IRL – viktiga faktorer för att må bra.​"

Alla ikt-pedagoger får ett eget ex, hör av dig till frida.linden@partille.se om ni behöver fler. På siten kan du läsa mer om innehåll och syfte och det finns även lärarhandledning. Kanske kan detta material användas som komplement när man diskuterar sociala medier?


Kopplingar till lgr 22 

Svenska Syfte

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Genom undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla sin förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften

1-3 Centralt innehåll

-Hur ord och yttranden uppfattas av omgivningen beroende på kroppsspråk, ton­fall och ords nyanser. Språkbruk samt möjligheter och risker vid egen kommu­nikation i digitala medier.

-Texter som kombinerar ord och bild samt texter i digitala miljöer för barn.

-Gemensam och enskild läsning. Sambandet mellan ljud och bokstav. Stra­te­gier för att avkoda, förstå och tolka ord, begrepp och texter.

-Att återge delar av innehållet i olika texter samt resonera om budskap i tex­terna och jämföra med egna erfarenheter.

-Grundläggande textbearbetning.

-Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt person­beskrivningar.

4-6 Centralt innehåll

- Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå och tolka ord, begrepp och texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, både det direkt uttalade och sådant som är indirekt uttryckt. 

- Sammanfattning av texter. 

- Resonemang om texter med koppling till sammanhang inom och utanför texten samt till den egna läsupplevelsen.

- Skönlitteratur för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. 

- Berättande texters budskap, språkliga drag och uppbyggnad. Tillbakablickar, miljö och personbeskrivningar samt dialoger.  

7-9 Centralt innehåll

-Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten. 

- Sammanfattning av texter. 

- Analys av texter med koppling till upphovsperson, tid och andra texter samt utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor 

-Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. 


Det finns förstås övergripande mål i kapitel 2 som också berörs, tex  att få ta del av och kunna använda många olika uttrycksformer och att leva sig in i förstå andra människors situation.