Svenska som andraspråk

Hundratals elever i Partille har ett annat modersmål än svenska och är i behov av undervisning i Svenska som andraspråk. Arbetet med att få fundera kring organisation, kartläggning av elever och hur likvärdig undervisning kan bedrivas på ett klokt sätt har lyfts fram detta läsår. 


Utvecklingsarbetet inleddes på Utbildningsförvaltningen med en kartläggning som gjordes av rektorerna. Man funderade kring vilka behov som fanns och vilket stöd som skulle behövas för att kunna utveckla arbetet på ett bra sätt. Diskussioner kring behörigheter, hur de olika skolornas organisation såg ut och vilka dilemman man upplevde skedde. Aktuell litteratur användes i analysarbetet. 


Resultatet blev att en arbetsgrupp med tre rektorer och en utvecklingsledare bildades. Rektorerna fick däri vara representanter för sitt rektorskollegium.  I arbetsgruppen tittade man sedan igenom den kartläggning rektorerna gjort. Här framkom tydliga önskemål och högt på önskelistan fanns tre dokument. 



Ett annat önskemål som dykt upp vid kartläggningen var behovet av att skapa en grupp av nyckelpersoner på skolorna. Man tänkte att ett utbyte mellan skolorna kunde ge mycket och sprida goda idéer. 


Den 27:e april blev det så dags för dessa att träffas och under en eftermiddag i kommunhuset skedde en uppstart med föreläsningar kring ämnets karaktär och utmaningar, hur man kan arbeta med kartläggning på årlig basis och ett par fina exempel från två av kommunens skolor visades upp.  

Arbetet med svenska som andraspråk är viktigt och kommer att behöva bevakas. Ytterligare träffar för nyckelpersonerna planeras. Tankar kring organisering, hur kartläggning och undervisning kan utvecklas och hur behörigheten hos våra pedagoger kan öka är frågor som står högt på agendan. 


Kontakt: 

Linda Martinsson, utvecklingsledare på Utbildningsförvaltninen , e-post: linda.martinsson@partille.se