Succé för modersmålsdagen 2023

Minnen, känslor, nyanser, identitet - språk är ju så mycket mer än bara ord och ljud. Språk smakar, doftar och känns! I många delar av världen är det inte en självklarhet att fritt få tala och skriva sitt modersmål. För att främja språklig mångfald har FN därför utnämnt 21 februari till internationell modersmålsdag. Detta vill vi ju uppmärksamma även i Partille!


I vår kommun finns en stor mängd olika språk. Det finns modersmålsundervisning på cirka 35 språk hos Enheten för flerspråkighet och på Vuxenutbildningens SFI, svenska för invandrare,  är den språkliga mångfalden ännu större. Så lärare från de båda enheterna har tillsammans med Partille bibliotek i flera år känt sig både manade och inspirerade att uppmärksamma Modersmålsdagen. Och nu var det dags igen!


Planeringen började redan i våras. Lokaler bokades och övergripande tankar började utformas. I augusti formerades arbetsgruppen och i november drog arbetet igång på allvar. Eftersom Modersmålsdagen blev inställd 2022 på grund av pandemin ville vi ge dagen en storstilad comeback. Vi ville också fokusera på att ge alla barn och ungdomar i kommunen möjlighet att fira med oss. Från tidigare år visste vi att dyr kostnad för buss skulle hindra långväga grupper från att kunna komma. Hur löser man det? Målet skulle också vara språkliga upplevelser som berör från förskoleålder till vuxenelever. Men hur? Film, saga och gratis buss tack vare arrangörsstöd, så klart! Och mycket annat!


Så hur blev då dagen?

Strax efter klockan 8 tisdagen 21 februari rullade de första av sju bussar in till Kulturum. 375 första- och andraklassare och deras lärare togs emot av elever från SFI som guidade på olika modersmål och på svenska. Skaran lotsades rätt och bänkade sig i Stora scen för mexikansk dans och filmen Ella Bella Bingo. Biobesökarna välkomnades på olika språk av SFI-elever och deras lärare.


Därefter inleddes sagoläsning i Vinterträdgården och i Sagorummet. Modersmålslärare, elever som deltar i modersmålsundervisning, sfi-lärare och sfi-elever läste Bockarna Bruse på dubbla språk komplett med kulisser och handdockor. Nära 150 barn fick i olika grupper lyssna på sagan på engelska, persiska, arabiska, spanska, albanska, kurdiska, bosniska, och dari plus svenska.


Senare på förmiddagen kom ett sextiotal sjätteklassare på bio för att se dans och filmen Vinterviken och ungefär lika många gymnasie- och vuxenelever kom för att titta  på prisbelönta och högaktuella persiska filmen Ava.


I foajén var det fullt av aktiviteter för besökarna. Modersmålselever hade skapat skärmar med bilder och information om länder världen över. Det var montrar med föremål från olika kulturer. Elever som går på modersmål och SFI-elever stod för ansiktsmålning och den som ville lära dari, albanska, arabiska eller mandarin kunde besöka dem i språkskolehörnet. På caféscenen blev det bland annat mexikansk dans, kinesisk sång och albansk saga. Biblioteket ordnade språkcafé och överallt minglade modersmålslärare och sfi-elever för att småprata med gäster på olika språk, flera i traditionell klädsel.


Sammanlagt kom drygt 600 besökare och uppmärksammade Modersmålsdagen med oss. Det kallar vi firande! Och snart börjar planeringen inför nästa års Modersmålsdag. Kanske blir det mat-torg? Kanske fler bioföreställningar och uppträdanden? Vem vet...? Boka in 21 februari 2024 redan nu så får du se!


Kontakt: 

Marie Stenqvist, Partille Vuxenutbildning, e-post: marie.stenqvist@partille.se

Edina Hasanovic, Enheten för flerspråkighet, e-post: edina.hasanovic@partille.se