Språkutvecklande arbete i förskolan utifrån drama, musik och sång

I samarbete med Kulturskolans drama och musiklärare har förskolans teampiloter vid två tillfällen under våren fått fler verktyg till sin verktygslåda för att arbeta än mer språkutvecklande på förskolan. 

Under två år har innehållet på förskolans teampilotträffar varit språkutvecklande arbete med målet att Stärka ett medvetet språkutvecklande arbetssätt i förskolan?”. Under läsåret 22/23 har ett särskilt fokus legat på "Jag som berättande pedagog". Medan höstens träffar fokuserade på pedagogens roll vid högläsning och fritt berättande, blev innehållet på vårens träffar hur drama, sång och musik kan bidra till att stärka barns språkutveckling och öka deras ordförråd. 

Vårens första teampilotträff riktade in sig på drama och gestaltning under ledning av dramalärare Helena Eliasson. Workshopen innehöll 3 dramaäventyr som på tre olika sätt visade hur man kan arbeta språkutvecklande med drama. Första äventyret utgick ifrån boken "Kan du inte sova lilla björn? " Andra från sången "Imse, vimse spindel" och tredje äventyret som teampiloterna fick följa med på utgick från en saga om "Korvpojken".  Samtliga dramaäventyr innehöll sång, musik, rörelse, spänning och möjlighet att aktivt delta på flera olika sätt. Helena betonade särskilt några saker som är viktiga att tänka på i det fortsatta arbetet med drama, så som att drama ska vara frivilligt men att man som pedagog hela tiden kan uppmuntra barnen att testa. De pedagoger som är i dramarummet ska vara aktivt deltagande och tänka på att göra rummet och aktiviteten inbjudande. Det är bra att ha en röd tråd genom dramaäventyret och tänka på att varva rörelse med mer stillasittande aktiviteter. Det är också bra att ha med rekvisita som förstärker och förtydligar aktiviteterna. I slutet av träffen fick teampiloterna bland annat diskutera frågeställningen "På vilket sätt kan dagens övningar bidra till ett språkutvecklande arbeta på förskolan?" Exempel från det som framkom var: "Sambandet mellan ord och kroppsspråk förstärker språket, detta sker när vi har lekfulla övningar", "Det blir lustfyllt! Genom att använda kroppen kan man nå fler barn i undervisningen", "Genom lek och glädje, utforska med hela kroppen och fler sinnen lär man sig bäst".

Vid vårens andra teampilottillfälle delades teampiloterna upp i två grupper. En workshop tillsammans med musiklärarna Magnus Jonsson och Danica Nyström och en med musiklärare Karin Duraffourd.

Magnus och Danicas workshop fokuserade på det spontana låtbygget och vikten av att ta tillvara på  barns spontana sång som en del i deras språkutveckling. Teampiloterna fick skapa sånger tillsammans utifrån fem saker i en låda, en aktivitet som också går att göra tillsammans med barnen på förskolan. Magnus och Danica tipsade om att man gärna kan vara lite tokig  och kreativ i låtskapandet och försöka att hitta små detaljer i texterna som både barn och pedagoger tycker är roliga. Bra kan också vara att inte göra för långa texter utan gör något kort som ni tycker fungerar och sen kan ni bygga vidare. Ett annat viktigt medskick var också att som pedagog tänka på att varje liten ramsa eller sång som barnen får med sig är som en liten skatt som de bär med sig resten av livet. 

Karins workshop innehöll en rytmikstund. Rörelsesånger med olika teman varvades med reflektioner och diskussioner kring hur man kan arbeta med sång och rörelser för att bygga barns ordförråd. Många viktiga delar kom upp under passet och några exempel är: Välj en tonart som passar barnen, det ska kännas lite för ljust för de vuxna. Dra ner tempot i sångerna, de vuxna sjunger oftast för snabbt så barnen inte hänger inte med. Var inte rädda för repetition, de vuxna tröttnar fortare än barnen. Prata igenom en låttext först, som en ramsa, förklara ord som barnen inte förstår och säg det många gånger, det kan bli som en lek!

Även denna träff avslutades med att teampiloterna fick diskutera frågeställningen "På vilket sätt kan dagens övningar bidra till ett språkutvecklande arbeta på förskolan?". Exempel från det som framkom var: "Locka fram det lustfyllda, glädjen, att göra vardagen glad". "Enkelheten i att utgå ifrån en puls, få in mer sång och musik i vardagen på förskolan". "För oss som arbetar i områden med många olika modersmål kan musiken ge oss ett gemensamt språk."


Kontakt: 

Ulrika Höij, utvecklingsledare Utbildningsförvaltningen, e-post: ulrika.höij@partille.se

Malin Osterloh, utvecklingsledare Utbildningsförvaltningen, e-post: malin.osterloh@partille.se