Skamvrå och modersmål svenska

Det blev ett möte mellan förr och nu, mellan generationer och mellan språk. En solig dag i maj besökte modersmålsgrupperna i arabiska och makedonska Partilles eget skolmuseum och fick en grundlig guidning av den stränga lärarinnan. 


I grupperna finns elever från flera olika skolor och årskurser och syftet var att arbeta med ett normmedvetet och demokratiskt förhållningssätt på skolan oavsett ämne eller språk, berättar Zahraa Jwad (lärare i arabiska). 


-Genom jämförelse av skolsystemet då och nu får eleverna input i hur samhället utvecklats under tiden. 

Transspråkande arbetssätt är en bra metod att använda i undervisning av flerspråkiga elever. Modersmålet och svenska används i undervisningen och kunskaper befästs och ordförråd byggs upp. 


Eleverna berättar ivrigt om vilka ord de lärt sig, både på svenska och sitt modersmål: 

-Skamvrå! Kalvsylta! Fotogenlampa! Skurlov!

Alla är överens om att det var ett spännande och lärorikt besök och att mycket var annorlunda förr: 

-Eleverna kom till skolan utan skor för de hade inte råd. Sedan fick de låna skor att ha inomhus!

-De hade potatislov! Då plockade de potatis och hjälpte sina föräldrar. 

-Läraren fick inte vara gift, eller ihop med någon!


Eleverna och lärarna reflekterade också över hur värdegrunden förändrats. Förr fick tex tjejerna stå först i kön och killarna sist, så skulle man inte göra idag. Barnen fick inte sätta sig ner innan lärarinnan sa till. Barnen ville vara i skolan för var de hemma fick de bara jobba. Nu får barnen säga vad de tycker och tänker, enligt lagen med ursprung i barnkonventionen. 


Vad var samma då? 

-De hade betyg, fast bara A och B. Man räcker upp handen. Man får inte busa. Man får inte komma sent efter rasten. Man ska inte prata när läraren pratar. Fast då kunde de få smäll på fingrarna om de gjorde fel!

-Läraren kunde lägga en lapp i väskan om barnen varit busiga, som de skulle skriva under. Nu får de kanske mail istället. 


Lärarna Tanja och Zahraa var imponerade över guidningen som Partille hembygdsförenings Ann bjöd på. Hon spelade teater för att demonstrera hur lärarna betedde sig förr men var också intresserad av barnens hemländer och språk, och ville lära sig om hur betygen i skolan fungerar idag. Zahraa berättar: 


-Jag fick gåshud när jag gick in i byggnaden, det var härliga känslor. Hur många generationer har gått här? Jag blir imponerad över utvecklingen och utbildning, och över Anns engagemang för att föra historien vidare. 


På den tiden hette dessutom ett av ämnena Modersmål för alla barn, när eleverna lärde sig svenska. Det tyckte klasserna också kändes fint, som ju kom dit i sina Modersmålsgrupper. 


-Vi fick se hur lärarinnan bodde också, hon hade badrum och kök och sovrum i samma rum, berättar en elev. 


De rekommenderar alla att åka dit på besök, inte minst för att uppskatta möjligheterna vi har idag mer. 

-Vi behöver inte kämpa lika mycket. Tex kan vi snabbt hitta en film på en krokodil på datorn men då fick de leta fram fakta-planscher, det var det enda som fanns. 

-Man gjorde smör av grädde och fick vispa i flera timmar, kommer en elev ihåg. De rika hade macka med sig men de fattiga hade bara potatis. Barnen fick ingen mat i skolan och det fanns ingen matsal så de fick äta i klassrummet eller ute. De hade inga lampor. Det var svårt att ta sig till skolan, det fanns inga bussar och ingen hade cykel så de fick gå. 


Lärarna förtydligar: 


-Genom jämförelse av skolsystemet då och nu får eleverna input av hur samhället utvecklats under tiden. Demokrati, jämställdhet och barnkonventionen är viktiga begrepp som främjar elevernas förståelse av möjligheter och utmaningar i världen. 

 

Förutom en fenomenal upplevelse har också Partille Hembygdsförening löst busskostnaden. Läs mer om hur du som lärare gör för att boka ett besök här


Dessutom har de Öppet hus i Skolmuséet inom kort, så vem som helst kan gå dit och göra en tidsresa!


Kontakt: 

Zahra Jwad, förstelärare, modersmålslärare och studiehandledare i arabiska ,

 e-post: zahra.jwad@partille.se



Från Partille Hembygdsförenings hemsida: 

Öppet Hus i Skolmuséet, söndag 18 juni kl. 12-15.

Visning av den gamla folkskolan där undervisning bedrevs 1887 – 1934. Fullt utrustad skolmiljö från dessa år med tillhörande lärarinnebostad.

Gamla vägen 22, Öjersjö. Buss 512 och 516 går till hållplats Solbacken. Strax bredvid finns en tvärgata, ”Fägatan”. Följ den ca 50 m och ta till vänster in på Gamla Vägen. Efter två gula hus på vänster sida ligger skolan, ett vitt trähus med röda knutar och fönster.