Partille Talks 2023

En vanlig tisdagskväll i april fylls Ungdomens Hus av politiker, elever, lärare och fritidsledare. Temat är utbildning och fyra av högstadieeleverna har förberett ett argumenterande tal kring vilka förbättringar de vill se. 

Politiker från Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna presenterar sig och berättar vad de har för yrken och bakgrund och varför de valt att engagera sig politiskt. Tyvärr fick SD och V förhinder i sista stund, men alla lokala partier var förstås inbjudna. 

I skolan har eleverna fått undervisning om hur samhället styrs och vilka frågor som kan höra hemma i kommmunpolitiken. De har alla fått skriva argumenterande tal kring ett förslag till förbättring, på temat Utbildning. Tre av ungdomsambassadörerna från Områdesteamet har arbetat med att organisera och förbereda för kvällen och salen är fylld av förväntningar. 

I första talet argumenterar Amanda för hur viktig undervisningen om HBTQ+ är i skolan. Politikerna lyfter olika perspektiv såsom att det ändå är bättre nu än för tio år sedan, att det är viktigt att börja med sig själv, individens rätt och det övergripande målet i Partille kommun om fullföljda studier. 

Åttondeklassaren Magda pratar sedan om att skolorna behöver stöttning för att satsa mer på att prata och jobba med sociala relationer och psykisk hälsa. Liberalernas tanke är att lärare ska bli avlastade kring administrativa uppgifter så att de får mer tid till sitt kärnuppdrag.  Ungdomsambassadörerna är moderatorer och fångar upp frågor från publiken via en digital kanal, och handuppräckning. På publikfrågan vad partierna vill göra rent konkret blir svaret att elevhälsan bör stärkas, det ska finnas fler vuxna efter skolan och fler vuxna i förskolan för att barnen ska få en bra start. 

Mer pengar till rastaktiviteter och annat stöd till elever tycker Astrid. Flera partier ser att budgeten är stram men vill också att pengarna ska gå till rätt saker genom att först analysera vad som behövs. Hugos tal handlar också om att det behövs mer satsning på skolan, tex med bättre mat och läromedel. Det kommer fram att maten ibland tar slut och att läroböckerna kan vara tjugo år gamla. 

Efter en mingelpaus med fika lyfts fler frågor från publiken. Varför har eleverna i Partille inga busskort så som i Göteborg tex? Det är en fråga som behöver drivas regionalt säger någon. Kostnad kontra nytta i en såpass liten kommun har lett till detta beslut konstaterar Utbildningsnämndens ordförande. Oppositionspartierna tycker att sommarlovskort kan vara ett bra steg. Då ökar likvärdigheten till kommunens utbud av kulturaktiviteter, ishall, friidrottsarenor, bibliotek osv håller ungdomarna med om. Huruvida ens föräldrar kan skjutsa eller har råd att ge busspengar ska inte vara avgörande tycker flera. 

Att eleverna i Partille har goda meritvärden jämfört med snittet i Sverige bemöts med skeptism av elever. De menar att man måste använda statistikmodellen SALSA för att se det övergripande sammanhanget. Elevernas upplevelse är att det behövs mer resurser för att de ska få en skoldag som möter upp behoven. 

Kvällen slutar med att alla politiker försäkrar att de varit ute i skolorna, och ätit i bamba tex, men också att de gärna vill lyssna mer och uppmanar ungdomarna att höra av sig och berätta utifrån sitt perspektiv.  Politikernas kontaktuppgifter finns på partille.se.

Ungdomsambassadörerna Lisa, Hanny och Manne avslutar kvällen med massor av applåder till alla inblandade och är nöjda med en kväll där det demokratiska samtalet och mötet mellan ungdomar och beslutsfattare i Partille kommun blev precis så öppet och inlyssnande som tanken var. 


Kontakt: 

Frida Lindén, utvecklingsledare Utbildningsförvaltningen, e-post: frida.linden@partille.se