Läslust hos femmorna

"Nu kommer han!! Välkommen Pär Sahlin!" Femmorna på Björndammen skola har förberett sig och är ivriga. Tillsammans har de läst två böcker av författaren Pär Sahlin, samma man som de nu ivrigt väntar på att få träffa i egen hög person. De är laddade med frågor från läsningen.

I början av höstterminen fick lärarna i år fem boken "I väntan på mitt ovanliga liv" och har läst den högt för sina elever. Historien om Silas är inspirerad av Pärs egna uppväxt och han ville skriva en bok som var både rolig, allvarlig, kärleksfull och sorglig . De har också läst "Leo och lögnerna" och lyssnar koncentrerat när Pär berättar att historien delvis är hämtad från hans egna lögner i lågstadiet.

En annan serie som Pär skrivit handlar om Nadir, en pojke som kom ensam till Sverige från Syrien. Den finns även översatt till arabiska och en pojke i klassen som behärskar språket läser titeln och kan bekräfta att översättningen stämmer.


Jag svarar på några frågor med en gång säger Pär: 1,92, 52 år, två barn. Sedan går ordet klassen runt och alla får svar på sin fråga, som nu handlar mestadels om skrivande och fantasi och hur man egentligen gör när man är författare.


Hur lång tid tar det att skriva en bok? Solhjärtats hemlighet tog ett år, det är en fantasy. Men i snitt kanske ett halvår.


Hur mycket tjänar man som författare? En bok som kostar 160 kr i affären får förlaget 80 kr för och Pär får 25% av det = 20 kr. Varje gång boken lånas på biblioteket får Pär 1 kr.


Är det roligt att vara författare? Ja. Mitt jobb är att sitta och hitta på berättelser. “Idag ska jag gå till mitt jobb och skriva om en drake, tex”.


Vilken är din favoritscen i boken? Jag måste få välja två; när de delar hemligheter på Silas rum och action med hunden på lägret.


Har du varit med om något som hänt i boken själv? Jag har inspirerats av miljöer och personer, tex farfarn och lägerresan i skolan. Sedan har jag hittat på.


Finns det fler böcker som har mobbare, det känns som om du har något för mobbare? Jag tycker det är viktigt att skriva om mobbning för det finns ju barn som blir mobbade. Det kan kännas som om man är ensam, men får man läsa att det finns fler kan det kännas lättare och bättre.


Hur ser en normal jobbdag ut för dig? Jag skriver 9-12 i en butikslokal, pratar med en som också skriver/ritar under lunchen. Skriver igen 13-16.30 och sedan cyklar jag hem till mina barn.


Hur fick du idén att Åke skulle bli sjuk? Det måste hända många saker i en bok för att den ska bli spännande och intressant att läsa, inte bara att någon blir mobbad och så tar det slut.


Vissa frågor leder vidare till längre dialoger, tex hur man kommer på namnen på karaktärerna. Pär tipsar om att använda baklänges-tricket. Eleverna testar genast och det blir tex Sunil och Nimda som ju låter spännande.


Så är det dags för avslut och Pär hämtar kartongen och berättar att de nu ska få en grej. Det är fortsättningen på boken om Silas - "I ett annat universum än ditt". Alla elever får sitt eget inbundna exemplar och ögonen strålar när de dessutom får den signerad. En pojke utbrister:

-Lukta! Den luktar jättegott inuti!


Tack vare Skapande skola-bidrag får även alla sjuor författarbesök den här höstterminen. Läs mer om läslust-projektet med utgångspunkt i elevernas egna tankar här. Förutom att de får ett eget ex har dessutom alla elever har tillgång till flera av författarnas böcker genom den digitala boktjänsten Polylino, där man kan välja att läsa eller lyssna och många böcker finns dessutom på flera språk.