Hållbarhet i förskolan

I måndags var det SKA (Systematiskt KvalitetsArbete)-möte på Soldatängen som leddes av fokuspedagogerna kring vårt hållbarhets-fokus på förskolan. Vi har samarbete som vårt andra fokusområde och har under året hittat många vägar där vi delar med oss till varandra genom ett kollegialt lärande för att öka kvalitén och likvärdigheten på förskolan för alla våra barn. Det skapas också en härlig VI-känsla som bidrar till ett gott arbetsklimat.

 

Denna gång blev det en skön kväll med workshop med fokus på I, OM och FÖR miljön och alla fick uppleva olika workshops som går att genomföra med sin barngrupp. 

 


På tidigare workshops har vi lärt om oss Microägg och tex testat experiment om regn.

 

Inför träffarna läser alla korta avsnitt ur boken ”Lärande för hållbar utveckling i förskolan”. Vi har även köpt in andra böcker om hållbarhet i förskolan för att kunna inspireras och reflektera och koppla våra mål till forskning.

 

På förskolan har vi även byggt upp TAGE-hyllor där VH kan lämna (GE) urvuxna kläder och leksaker och böcker som man tröttnat på som andra vårdnadshavare kan TA. Vi försöker också hålla nere inköp av nya leksaker och byter istället material mellan våra avdelningar. Detta påverkar medveten kring både den miljömässiga och ekonomiska hållbarheten.

 

Förskolan har också byggt upp ett kompetensträd där vi samlat alla våra olika kompetenser, kunskaper och intressen så att alla barn och pedagoger på förskolan kan få möjlighet att inspirera och inspireras. Alla behöver inte vara bäst på allt och trädet bidrar till social hållbarhet och ett gott samarbete!