Vägen till ett jobb börjar redan på SFI

Men hur ska man som nyanländ veta vad olika arbeten i Sverige innebär och inom vilka yrken det är lättast att få en anställning? Dessa frågor har Partille Vuxenutbildning tagit till sig och just startat en helt ny kurs för elever med så kallad utbildningsplikt.

Kursen involverar flera kompetenser så som sfi-lärare och studiehandledare på modersmål men även studie- och yrkesvägledare och praktikanskaffare. Tillsammans har de satt ihop ett 12-veckorspaket, baserat på bristyrken som kräver lite eller kanske ingen utbildning, eller där det finns yrkesutbildningar med språkstöd.

Eftersom eleverna ofta har kort utbildning är kursens innehåll till stor del praktisk och eleverna får dels testa olika yrken, dels göra studiebesök ute i verkligheten. Skolan har ju fantastiska lokaler så en lektion lånade eleverna till exempel det metodrum som vård- och äldreomsorgsutbildningen huserar i och testade att ta blodprov på varandra, ge insulin till en apelsin och ta blodtryck på varandra. De fick även testa att byta blöja på en docka i naturlig storlek. Även bygghallen på gymnasiets Byggprogram kommer att besökas och om några veckor hälsar kursdeltagarna på ett bygge, ett snickeri och ett hotell.

Olika professioner bjuds också in i klassrummet. Tallmossens förskola har varit på besök där de visade bilder från sin verklighet och svarade på elevernas frågor om arbetstider och lön.

Efter att ha testat och besökt yrken och arbetsplatser inom vård och omsorg, bygg och industri, handel och service samt restaurang och städ, väljer varje kursdeltagare ett yrke att satsa på och praktikhandledaren försöker skaffa en praktikplats som passar.

Vägen mot ett jobb har startat!