Vi går ut för att lära in

På Vallhamra förskola arbetar pedagogerna enligt visionen "Vi går ut för att lära in". Våra närmiljöer erbjuder goda möjligheter till undervisning och lärande som vi tillsammans med barnen undersöker på många olika sätt . Matematik med skogens resurser, naturens kretslopp eller samarbetsövningar är populära teman i undervisningen i våra utemiljöer, berättar Elin Kjellström, förskollärare.

Flera dagar i veckan erbjuder pedagogerna på Tusenfotingen och Nyckelpigan barnen aktiviteter där förskolans omgivningar utgör arenor för olika typer av undervisning.

Undervisning i våra närområden:

Varje vecka har vi en lång dag i något av våra närliggande skogsområden där vi lagar mat tillsammans. Med vår Muurikka och en trave ved tillagar vi alltifrån pyttipanna till hamburgare. Under tiden som en pedagog ansvarar för matlagningen tillsammans med några barn läser en annan pedagog en bok eller har kompisfrämjande aktiviteter med resterande barngrupp. Ibland tar barn och pedagoger med sig matsäck och ger sig ut på längre vandringar som upp på ”Getryggen” eller till olika platser i Delsjöns naturreservat.

För att uppmärksamma barnen på de olika årstiderna inleds varje årstid med en skogsvandring för att utforska vad som händer i naturen. Vi tittar på trädens knoppar och de första blommorna, lyssnar på fåglar och porlande bäckar, ser hur löven skiftar färg, ser hur frosten bildar vackra mönster på stenar och stigar och hur isen lägger sig över sjön. Med hjälp av I-pad får barnen själva fotografera de tecken de uppmärksammar och blir nyfikna på. Exempelvis hittade barnen djurspår i snön som de samtalade och funderade tillsammans kring, kunde det vara krokodilspår, känguruspår eller en boaorm, ja förslagen var många. När vi kom tillbaka till förskolan sökte vi upp de spår vi hade hittat och jämförde med de spår barnen hade fotograferat. Detta gav upphov till ett mindre temaarbete där fokus låg på djurens geografiska hemvister. Bor krokodiler i Sverige eller hur vill de bo?

Undervisning på vår gård:

Båda arbetslagen har funderat kring hur man kan erbjuda barnen stimulerande aktiviteter på förskolans gård. Pedagogerna har valt att tänka att allt som vi kan göra inne kan vi också göra ute. Skapande aktiviteter som stafflimålning eller konstruktionslekar med kapplastavar är exempel på aktiviteter som flyttas ut när barnen önskar och vädret tillåter. Vi uppmuntrar till samspel, kommunikation och en nyfikenhet för vart maten kommer ifrån och naturens kretslopp genom att barnen odlar allt ifrån rosmarin till potatis i pallkragar. Vi kan prata med barnen om varför vi inte planterar i november eller vad växter behöver för att växa. Barnen dokumenterar hela odlingsprocessen där vi kan följa vägen från frö till morot.

För att få igång kroppen på morgonen passar det bra med en uppfriskande morgongymnastik som hålls på en fotbollsplan i närområdet. På fredagar är det miniröris med musik på gården för att väcka fredagskänslorna i kroppen. På samma gård gömmer sig babblarna, som vi tillsammans ger vi oss ut och letar efter. Hur många kan vi hitta? Vi räknar babblarna och benämner deras former. På detta sätt synliggör vi matematiska begrepp för barnen.

Under vårt stora sagoträd berättas det, vinter som sommar, historier om bland annat den busige superhjälten Robert Prutt, eller de finurliga bebispoliserna, som jagar tjuvar med sina bobby cars.

Vi anser också att utemiljön är viktig när barnen ska sova. De bäddas ner i sina barnvagnar, som för barnen är en trygg och känd plats, där de kan slumra till under våra vindskydd.

”Vi går ut för att lära in” utgör grundvalarna i vår utbildning på förskolan. Det genomsyrar vår planerade undervisning och det systematiska kvalitetsarbetet. Vi ser att vi har skapat ett intresse för utepedagogiken och känner därför att vi vill fortsätta att utveckla undervisningen i våra utemiljöer, som bidrar till barnens utveckling, nyfikenhet och lust att lära, avslutar Elin.