Trivselskolor med aktiva barn och unga

På trivselskolor är barn och unga aktiva och inkluderande! Trivselprogrammet är ett program för aktivitet och inkludering i skolan där vänliga och respektfulla trivselledare i årskurs 3-9 skapar möjligheter för ökad aktivitet på rasterna.

Programmet har sitt ursprung i Norge men finns nu på 1450 skolor i Norden. I Sverige leds arbetet av programansvarig Anneli Skoglund tillsammans med några medarbetare. Trivselprogrammet arbetar för ökad aktivitet, trygghet och trivsel i skolan; både på raster och i undervisningen! Trivselledare; alltså eleverna själva, utbildas i ledarskap för att leda aktiviteter på rasterna och på så vis bidra till mer rörelse och en tryggare rast. Vi vill att fler barn och unga ska vara aktiva och samtidigt ta hand om varandra, säger Anneli.

Partille har sex grundskolor som är medlemmar, Furulund - Furan, Lillegård, Oxled, Vallhamra, Öjersjö Brunn och Storegård. Några har varit med sen 2013 då Trivselprogrammet introducerades i Partille. De ansvariga pedagogerna menar att aktiviteten blir högre på trivselledarrasterna, konflikterna är färre och ett mindre antal elever går ensamma på rasterna.

Vad gör en trivselledare? Det är ingen rättighet att vara trivselledare, det är ett uppdrag eleverna får utifrån personlig lämplighet. En trivselledare ska vara med och bidra till mer aktivitet, bättre sammanhållning och en tryggare skolmiljö. Trivselledarna deltar på två utbildningsdagar per år tillsammans med trivselledare från andra skolor. Eleverna utbildas i rollen som trivselledare, de får tips på hur de ska leda en lek och fokus läggs på värderingar som inkludering, vänlighet och respekt. Trivselledarna har ansvar för att sätta igång och skapa aktivitet på rasten. Trivselledarna bär västar, välkomnar alla som vill vara med och deltar även själva i aktiviteten. De planerar och utvärderar aktiviteterna och får dagligen träna sig på att leda. Som inspiration används Trivselprogrammets manualer med flera hundra illustrerade aktiviteter.

Trivselprogrammets mål är att:

• öka trivseln

• främja ökad och mer varierad aktivitet på rasterna

• bygga goda vänskapsrelationer

• förebygga konflikter och mobbning

• främja värderingar som inkludering, vänlighet och respekt

Trivselprogrammet är dessutom samarbetspartner till Gen-Pep, Kronprinsessparets initiativ för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barns och ungas hälsa. Om din skola vill bli medlem kontakta anneli@trivselledare.se