Teknik och innovation i år 1

I samarbete med Partille Makerspace har eleverna i år 1 på Oxledsskolan lärt sig att programmera inom ramen för ett teknikprojekt med fokus på innovation och framtida robotar som kan lösa vardagliga behov.

Under tre förmiddagar har eleverna i år 1 på Oxledsskolan besökt Partille Makerspace för en uppstart kring programmering med koppling till teknik.

-När pedagoger hör av sig med den här typen av förfrågningar så är vi måna om att skräddarsy ett upplägg tillsammans för att det ska passa gruppens förkunskaper och för att det ska vara lätt för lärare och elever att arbeta vidare när de kommer tillbaka till skolan. Den här gången var intresset programmering och robotar och då valde vi att testa ett lite annat sätt att närma oss teknikämnet. säger Jacob Möllstam, utvecklingsledare vid Partille Makerspace.


Teknik i ett sammanhang gör fler elever intresserade

Både svensk och en internationell forskning har visat att bland yngre barn finns ingen könsskillnad i intresset för teknikämnet men med åren uppstår en obalans där tjejer verkar tappa i intresse. Ulrika Sultan vid Linköpings Universitet har i sin forskning visat att när teknikämnet undervisas med utgångspunkt i det övergripande syftet istället för de tekniska detaljerna så försvinner den obalansen. Traditionell teknikundervisning blir allt för ofta ett oreflekterat görande, något som också Skolinspektionens kvalitetsgranskning av teknikämnet visar. Om man vänder på det och istället börjar med att fokusera på exempelvis stora samhällsproblem och låter elever fundera på tänkbara lösningar för att sedan skapa dem så är det fler elever som behåller motivationen och på sikt presterar bättre resultatmässigt. Med det som bakgrund började vi förstaklassarnas besök i Makerspacet med en gemensam diskussion kring vilka behov som robotar fyller i våra liv idag och vilka tänkbara behov som ännu inte är tillfredsställda. Eleverna kom fram till en lång rad förslag på framtida robotar; en kompisrobot när man är en ensam, en robot som kan lära en att dansa bättre, en robot som kan plocka ner bollar som man råkat skjuta upp på taket eller in på grannes tomt, en robot som går före robotdammsugaren och plockar upp småsaker som strumpor som dammsugaren inte kan ta hand om, en robot som plockar undan efter att man har haft fest och mycket mer. Därefter delades eleverna i två grupper där de fick bekanta sig med åldersadekvat programmering (att skapa, ge, ta emot och följa enkla, stegvisa instruktioner) och en teknikutvecklingsprocess för att definiera hur deras tänkta robot skulle fungera och vara.