Sopsamlarmonster flyttar in hos Röda på Soldatängens förskola

Batman, Plastis, Farao, Prassel, Flamman och Pappis är namn på några av Sopsamlarmonsterna som flyttat in hos barnen på avdelningen Röda på Soldatängens förskola. Tillsammans med Sopsamlarmonstrena får barnen möjlighet att lära sig hur man källsorterar. Pedagogerna Lena, Carin och Elin berättar att dessa monster skapat många tankar och idéer hos barnen.

Allt startade med att Lena hittade Sopsamlarmonstrena på Facebook. Det finns en grupp där som hon visade sina kollegor och de blev snabbt väldigt intresserade. I flera år har barnen på Röda träffat på Grodnilla som är en av karaktärerna i Vännerna i Kungaskogen. Grodnilla samlar morotsskal och tar hand om sin multimiljömaskin. En dag hade Grodnilla fått nya kompisar i sin skog. Det var på det sättet som pedagogerna introducerade Sopsamlarmonstrena. Barnen fick se en film om Leon som arbetar på återvinningscentralen. En morgon när Leon gick runt och tittade i containrarna hörde han ett ljud. Det var här som barnen fick sitt första möte med Sopsamlarmonstrena. Precis som Leon berättar Lena, Carina och Elin att barnen först var lite fundersamma kring att det var monster. De fick prata om att det fanns snälla monster och att alla såg olika ut. De kunde också göra olika saker och hjälpas åt.

Arbetet med att introducera de olika monstren på Röda har pågått sedan i februari. Än har barnen inte fått träffa alla monster. Pedagogerna har skapat möjlighet för vårdnadshavarna att bli delaktiga genom att sätta upp bilder på varje monster i hallen med en tillhörande QR-kod. Genom att skanna QR-koden kan man läsa mer om det aktuella Sopsamlarmontret. Varje vecka får två barn med sig en tygkasse hem. I tygkassen finns ett papper med instruktioner till barn och vårdnadshavare. Barnet ska ha med sig tre skräp tillbaka till förskolan. De har en vecka på sig att ta med påsen tillbaka men oftast är tygkassen tillbaka redan dagen därpå. När de sedan har tagit med skräpet tillbaka till förskolan får barnen sortera skräpet med hjälp av Sopsamlarmonstrena. Barnen skapar sedan ett sopberg av allt skräp de tagit med sig hemifrån. Vid några tillfällen har barnen haft med sig nagellack och hårspray och det är exempel på något skräp som skapat diskussioner mellan barnen. Vart ska det slängas?

Barnen på Röda har ett stort intresse för att skapa och de har arbetat mycket med att återskapa Sopsamlarmonstrena med pärlor, skräp, måla och även återvunnet material. Arbetet med monstren har skapat tillfällen för samspel, samarbete och kommunikation mellan barnen.

Pedagogerna på Röda har efterfrågat fler sopkärl till förskolans soprum och med hjälp av servicechefen har detta blivit verklighet. Idag har de kärl för mjölkkartonger, wellpapp, plast, kontorspapper och kompost. Sen sorterar de batterier, glödlampor, metall också men det vet de ännu inte vart de ska slänga eftersom de inte fått kärl till dessa förskolans soprum än.

Lena, Carin och Elin känner att arbetet precis har börjat och de har fler idéer hur de ska fortsätta arbetet tillsammans med barnen. Eftersom de hela tiden lyssnar på barnens intressen och idéer vet de ännu inte exakt vilken väg arbetet fortsätter på. Det de vet i dagsläget är att de ska avsluta terminen med en tipspromenad som heter Håll Sverige rent och även diplom som ska delas ut.

För mer information om Sopsamlarmonstrena gå gärna in på deras hemsida:

Sopsamlarmonstren -tillsammans med miljön

Ett barn har hittat skräp på gården och kommer in i hallen för att slänga det i rätt påse.

Barnen har tillsammans återskapat några av Sopsamlarmonstrena.

Bakom de här dörrarna finns Kompostinas sopkärl.

Bakom den här dörren finns Flammans och Wellmers sopkärl.

Barnen har återskapat Sopsamlarmonstrena med hjälp av pärlor.

Genom att anmäla sig på Sopsamlarmontrenas hemsida blir man tilldelad ett monster. Barnen på Röda väntade med spänning på vilket monster de skulle få. Det blev Pappis.

Här är Sopsamlarmontrenas hörna.