Programmering på Furan

Fortbildningen i digital kompetens fortsätter och i år var Furulund först ut att få stöd av den centrala IKT-gruppen. De har bla ägnat sig åt att sätta sig in i digitala läromedel i NO och matte, upptäcka stödverktyg och bygga struktur för undervisningen med digitala verktyg bland de yngre åldrarna. Lärarna på Furan har under några veckor testat olika sorters programmering i sina grupper och sedan delgett varandra.

Många valde att göra analoga programmeringsövningar där eleverna fick styra sin kompis eller lärare, vissa i kombination med en av kurserna på code.org. I en klass gjorde man Legobyggarrobotar som bara kunde styras med rätt kommando. I nästa steg använde de symboler och ritningar. Några hade också provat en övning där eleverna sitter rygg mot rygg och den ena ska instruera den andra till att rita en exakt likadan teckning som den förstnämnda har framför sig.

Två av lärarna överraskade en grupp genom att först “spela" robotar själva och eleverna fick tillsammans lista ut vilka kommandon de kunde använda för att få dem att bygga ett torn av klossar. Det var svårt och blev tydligt att samarbetet var viktigt och att de var ovana vid att tänka på att göra tydliga instruktioner.

Ett gäng arbetade med blockprogrammering i scratch. De följde Kodbokens upplägg, Skapa spel, Intro Bug Race. Eleverna blev snabbt klara och kunde sedan justera sina spel för att göra dem mer personliga, lätta/svåra, ändra layout osv. I nästa steg ska de välja Flygande valen som utmanar dem lite till.

I slöjden fick eleverna fundera på hur det egentligen gick till när de tillverkade sin påse, som var ett tidigare moment. De fick instruktionerna klippta i remsor och skulle i grupp diskutera sig fram till vilken ordning de passade. Detta kan vidareutvecklas genom att ändra i instruktioner som visar sig vara otydliga, göra bildstöd till och sätta upp på väggarna i salen (slöjden).

I musiken har de yngsta fått prova att spela in ljud i imovie och tvåor och treor har introducerats i Soundtrap där de sedan kan redigera sina inspelningar.

Det blev tydligt att det handlade mycket om att medvetandegöra momenten för eleverna. Just att skapa och följa instruktioner var lärarna överens om att eleverna har nytta av på flera sätt, inte bara som en introduktion i programmeringstänket. Klasserna fick flera nya begrepp och lärarna var noga med att diskutera dem och öka förståelsen för dem. Många (alla?) övningarna krävde samarbete och flera av lärarna tyckte att eleverna var lätta att motivera i detta då det ofta blev synliga resultat när de lyckades. Alla hade idéer om hur de kan utveckla undervisningen och tyckte det fanns gott om material att börja med. De enades om att ta det så sakta, ett steg i taget, för att inte glömma den viktiga reflektionsdelen, både för elever och lärare.