Polyglutt ger nya möjligheter till läsning

Efter femton arbetsdagar med Polyglutt har kommunens barn och pedagoger läst och lyssnat till över 4000 böcker. Alla kommunens förskolor använder idag Polyglutt och nedan kan ni läsa på vilket sätt några olika förskolor arbetar samt vilka möjligheter pedagogerna ser med Polyglutt.


Sotenäs förskola

På Utmaningen på Sotenäs förskola har pedagogerna arbetat med Polyglutt genom att bland annat projicerat upp böcker på storbildsskärm. Detta gör att barnen på ett smidigt sätt kan läsa/lyssna på böcker i helgrupp, då alla kan se bilderna hela tiden.

En lärplatta står ofta i biblioteket på hemvisten med Polyglutt uppe (med guidad åtkomst aktiverat på lärplattan). Där kan barnen välja de böcker de vill lyssna på. Funktionen som markerar texten som läses har också aktiverats så att barnen kan följa med och får möjlighet att se hur tal och text hänger ihop.

Några av barnen som är flerspråkiga har visat ett intresse i att lyssna på böcker på de språken de har hemma. Detta menar pedagogerna går hand i hand med läroplanens mål om att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål (om barnet har ett annat modersmål än svenska).

Barn med specifika intressen har kunnat hitta faktaböcker om detta som de har kunnat lyssna på medan intresset är kvar. Här har pedagogerna sett att det gör det lättare för dem att fånga upp och kunna arbeta vidare kring de intressen som barnen visar.

Timmerslätts förskola

På avdelning med de yngre barnen på Timmerslätts förskola samlas alla barn varje dag innan lunch för att genom projektorn läsa en bok med hjälp av Polyglutt. Böckerna som läses är både faktaböcker och vanliga böcker riktade till 2–3 år. Efter maten är några barn vakna och pedagogerna har inför lässtunden skapat bokhyllor. Barnen har introducerats i att ta fram en bok ur bokhyllan och tittar/lyssnar tillsammans med sina kompisar. Här har pedagogerna också testat funktionen barnläge för att tydliggöra bokhyllan för barnen.

På en avdelning med de äldsta barnen finns en stående aktivitet som heter ”projektorn” innan lunch. Aktiviteten innebär att barnen bestämmer något lärande som det vill veta mer om. Under denna aktivitet har pedagogerna börjat använda Polyglutt och dess olika faktaböcker, på barnens önskan. Vid dessa tillfällen har pedagogerna valt att läsa själva så att de kan välja ut det som är viktigt eftersom varje sida innehåller mycket text och fakta. Pedagogerna väljer också att bläddra själva eftersom de vill att barnen ska få tid och möjlighet att ställa frågor och reflektera tillsammans.

Barnen har också lyssnat och jämfört lätta och kända sagor genom att använda funktionen olika språk. Till exempel har de upptäckt att Alfons heter olika beroende på vilket språk man lyssnar på samt att vissa språk kan de förstå litegrann medan andra språk skiljer sig mycket från svenskan. Pedagogerna upplever det mycket spännande att se hur barnens tankar går och även att Polyglutt ökat möjligheterna att visa på de olika språken.

Finngösa förskola

På Finngösa förskola används Polyglutt nästan dagligen när de ska söka efter olika faktatexter som hör till de små projekt som arbetas med just nu. Det finns alltid mellanrum under en dag t.ex. under en hallsituation där det kan uppstå en del väntan eller tiden precis innan frukost när barnen kommer till förskolan då lyssnar barnen gärna på en bok.

Polyglutt används även som verktyg under vilan då de bland annat kan projicerat upp böcker på storbild med hjälp av projektor. På detta vis kan alla barn få vila tillsammans och samtidigt få en avkopplande stund genom att hela tiden se bilderna och lyssna till texten som läses upp av en pedagog eller av den inlästa rösten.

På Finngösa förskola finns en stor språklig mångfald och många barn som dit möter också det svenska språket för första gången. Då är det fint att det finns många böcker att välja mellan samt många böcker på olika språk. Detta ger barnen en möjlighet att möta det lästa språket på sitt modersmål och på svenska språket, samtidigt!

Pedagogerna på Finngösa förskola har även använt sig av QR-kods möjligheten och placerat ut passande böcker i de olika miljöerna. På den yngsta avdelningen har de arbetat med Polyglutt genom att kombinera bok och material. De kan också projicera upp bilden på väggen vilket möjliggör för att barnen kan ”gå in i boken” eller knacka på den blå dörren i boken ”Knacka på”. Genom detta arbeta får barnen möjlighet att bli delaktiga i berättandet på ett annat sätt än tidigare. En annan möjlighet som kommit med införandet av Polyglutt är att det blivit lättare för pedagogerna att hitta böcker som de behöver för stunden och i arbetet med barnen.

Genomgång av Polyglutt

Under april har förskolornas IKT-pedagoger fått en genomgång kring de olika funktionerna som finns i Polyglutt. På grund av rådande tider har vi fått möjlighet att testa på digitala möten via Teams. Här hittar du mer information kring Polyglutt.