Pekprat i skolan

Under höstterminen 2018 fick arbetslaget Blacktjärn på grundsärskolan i Öjersjö en utbildning i att kommunicera med pekprat i skolmiljö.

I metoden används bilder som alternativ och kompletterande kommunikation och utbildningen innehåller bland annat kunskap om kommunikationsutveckling, medvetna strategier att använda i rollen som kommunikationspartner och praktiska tillvägagångssätt för att tillverka bildkartor att använda för pekprat tillsammans med eleverna. Kursen kan sökas som en insats från Kvalitet, stöd och utveckling och riktar sig till arbetslag i både förskola, grundskola och grundsärskola.

Anita Lübeck är en av pedagogerna i arbetslaget.

- Att hela arbetslaget fick gå utbildningen tillsammans var väldigt positivt. Vi har fått samma tänk kring att arbeta med bildstöd i kommunikation, säger Anita efter kursen.

Under utbildningen ges rikligt med tid för samtal och dialog om kommunikation och alla barns rätt att kunna kommunicera. Alla får en gemensam kunskapsgrund kring barns språk- och kommunikationsutveckling. Arbetslaget arbetar nu vidare med bildstöd, t.ex. vid ny ord- och begreppsinlärning, och för att ge eleverna en större möjlighet att göra val och uttrycka tankar och känslor, men bildstödet har också blivit ett sätt att kunna redovisa kunskaper.

- Bildstöd använde vi redan tidigare, men kursen har gjort att vi gör det mer och det ger eleverna en skjuts i möjligheten att kunna uttrycka sig. Att våga pröva och våga utmana mig själv i att prova bildstöd i olika situationer har jag framför allt tagit med mig från kursen, avslutar Anita.