Partillelärare nominerade till Guldäpplet

Digital kompetens blir allt viktigare i skolan. Från i höst gäller reviderade läroplaner och kursplaner som innebär att alla elever ska bli digitalt kompetenta. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är både en pedagogisk möjlighet och en utmaning för lärarna. Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. På Skolforum & Framtidens lärande den 29 oktober koras årets pristagare.

Totalt har hundratalet lärare och förskollärare nominerats, från alla landsändar, till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet som delas ut årligen sedan 2002.

– Årets nominerade till Guldäpplet visar i praktiken hur undervisningen och lärande kan utvecklas i skolan genom att ta tillvara de digitala möjligheterna. Erfarenheterna från de nominerade är viktigare än någonsin nu i höst, när de nya styrdokumenten som betonar frågan om digital kompetens börjar gälla, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

Tre av de nominerade är från Partille.

• Frida Lindén, lärare på Vallhamra skola, som har en central och roll för undervisningsutvecklingen både i sitt arbetslag och i hela Partille inom digitalisering. Hon har gjort både skrivande och muntligt berättande till roliga och autentiska skoluppgifter genom att engagera sina elever i skrivprojektet Partille Stories och systerprojektet Partille Talks. Som ett av flera exempel var Frida också tidigt igång med att använda Skype för att ta med eleverna ut i världen genom olika “mystery Skype”-projekt.

• Eva Söderberg, lärare i slöjd på Vallhamra skola, en pionjär kring undervisningsutveckling inom slöjdämnet med en passion för och kompetens kring skapande med IT som material. Dessutom har hon i flera är lett utvecklingen av såväl digital dokumentation som ett verktyg för arbetsprocessen i slöjd. Det ger hennes elever en unik möjlighet att kombinera uttryck och tekniker som annars inte ingår i det typiska slöjdklassrummet.

• Anna Bäckbro, förskollärare och utvecklingspedagog i Partille kommun, har lett arbetet med Partille Makerspace tillsammans med pedagoger från förskola till högstadiet. Har bidragit till att implementera programmering och makerkultur som två av flera uttryckssätt som barnen får utvecklas genom. Med fokus på lärande och utforskande av omvärlden har IT varit en naturlig del av Annas praktik

Mer information om priset och årets samtliga nominerade: www.diu.se/guldapple