Nya möten ger nya perspektiv

Riktiga samtal kring ämnen som berör. På Vuxenutbildningen i Partille kommun får elever som läser svenska för invandrare (sfi) möta klasser i grund- och gymnasieskolan – både för att berätta om sina egna erfarenheter, men också för att träna på språket.

– Som nyanländ pratar man svenska i skolan. Men utöver det är det många som inte har någon att prata svenska med. Därför blir dessa möten extra viktiga, säger sfi-läraren Marie Stenqvist.

Det är eftermiddag och snart dags för sfi-lektion på Vuxenutbildningen i Partille kommun. Men eftermiddagens lektion är ingen vanlig sådan. Om en stund ska Marie Stenqvist och hennes elever möta en gymnasieklass från Partille Gymnasium för att samtala om hur det är att vara ung i Sverige. Tidigare har de träffat en klass på Donnergymnasiet i Göteborg för samtal om migration. Mötena sker på distans och är en del av ”Världen finns här”; ett projekt som går ut på att skapa möten mellan studerande på sfi och elever i grund- och gymnasieskolan.

– I dessa möten mellan människor händer det något. Det är Ingen konstruerad talsituation, utan ett riktigt samtal och våra elever får vara med och bidra. Här är det ungdomar som vill veta saker som våra elever vet, säger Marie Stenqvist.

Projekt med samtal i fokus

Projektet ”Världen finns här” drivs av ABF i Göteborg. Inom projektet förmedlas kontakter mellan grund- och gymnasieskolor och sfi-klasser i regionen. De grund- och gymnasieskolor som deltar får välja ämne för samtalen. Ofta handlar det om migration och religion, men det kan även handla om kroppsspråk, idrott eller mat. Till stöd finns färdiga lektionsplaneringar med frågor och bakgrundsmaterial och under själva samtalet deltar även någon från ”Världen finns här”.

– Genom mötena får elever möjlighet att träna olika färdigheter. Till exempel kan de jämföra vad de har läst med verkliga människors erfarenheter, säger Fatima Grönblad, projektledare på ABF och initiativtagare till ”Världen finns här”.

Möten på distans skapar utmaningar och möjligheter

Under normala omständigheter möts eleverna på en skola för samtal och fika. Men i och med pandemin sker samtalen nu på distans istället.

– När man möts i verkligheten blir interaktionen mer avslappnad, men nu börjar alla vänja sig vid att mötas på distans, säger Fatima Grönblad.

Även Marie Stenqvist ser utmaningar med distansmöten, men också fördelar:

– Ja, nu skulle vi kunna träffa en skola från Grums. Avstånd finns inte längre.