Migration -

förr och nu

Både eleverna från Donnergymnasiet och sfi-gruppen från Vuxenutbildningen i Partille hade läst om den svenska emigrationen till Amerika. När de möttes digitalt i smågrupper för ett par veckor sedan pratade de om den och sambanden mellan migration då och nu.


Vad kostade en biljett? Varför reste man med båt? Vilka åkte först och vilka kom efter? Vem fick stanna? Och kanske viktigast av allt; varför lämnade man det gamla landet bakom sig?

Det blev många frågor och kopplingar mellan förr och nu när en klass i historia från Donnergymnasiet i Göteborg träffade en klass från SFI i Partille online inom projektet Världen finns här, för att tillsammans prata om den svenska emigrationen på 1800-talet. SFI kunde dessutom ge gymnasieleverna mycket personlig inblick i hur migration kan se ut idag; hur känns det att se land efter timmar i gummibåt på Medelhavet? Vilka minnen från hemlandet packar man med? Och vad kan det avgörande ögonblicket vara som gör att man bestämmer sig för att fly eller flytta?


-Det här är ett fantastiskt fint projekt, säger läraren Marie Stenqvist. Covid-19 stoppar inte möten och spännande samtal om resor över världen, flytt, flykt och oväntade livsöden.


Några tankar om mötet från deltagarna:

"Det var intressant att veta mer om hur människor levde då och att prata med ungdomar."

"Att höra deras historier och perspektiv på tillvaron i Sverige."

"Jag tycker att det var bra att möta unga elever som går i gymnasiet och jag lärde mig nya ord, samt vi har gått igenom vår resa till Sverige."

"Jag lärde känna historierna om människor från hela världen."

"Man fick veta mycket om sfi-elevernas resor hit, samtidigt som jag fick en större förståelse för svårigheterna med att byta land. Också kul att de gav sina åsikter om Sverige och frågade oss frågor"

"Digitala möten bör hållas oftare under COVID-19-eran. Tack så mycket."


Vill din klass eller grupp också träffa SFI? Kontakta gärna Marie Stenqvist på Vuxenutbildningen!


Lär mer om projektet Världen finns här