"Meningen med livet"

Av en slump ”snubblade” en av pedagogerna över boken , "Meningen med livet” på loppis. Av titeln att döma verkade boken spännande och pedagogen tog med den till eleverna på fritidshemmet. I och med detta startade ett projekt som pågått under tre månader på fritidshemmet Äventyret FB och 1B.

Vi hade pratat om att vi behövde läsa mer och oftare för eleverna då detta är ett sätt för att arbeta mot läroplanens mål kring språk och kommunikation. Så vi tog tillfället i akt när vi nu hittat en så rolig och humoristisk bok, berättar Ingegerd Holsten och Annie Andersson, lärare i fritidshemmet. För att kombinera arbetet med språk och kommunikation med läroplanens skrivelser om rekreation och vila på fritidshemmet valde pedagogerna att läsa boken när barnen åt mellanmål. Här såg pedagogerna att detta kunde de göra varje dag, alla barn var samlade på en plats och på så sätt blev det en kontinuitet i läsandet.

”Meningen med livet” är en bok av tre i en serie av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore. De andra två böcker heter ”En annan resa” och ”Konstiga djur” och alla tre handlar om mötet mellan Hasselmusen och Jättemyrsloken som tar med läsarna genom deras vardag. Under de tre månader som gått sedan starten på projektet har man hunnit läsa alla tre böckerna och både elever och pedagoger tycker att böckerna är jätteroliga.

När pedagogerna började läsa så märkte de att innehållet i böckerna var så passande för att arbeta vidare kring på olika sätt i verksamheten. Till den största delen har det handlat om olika skapande aktiviteter men också ett arbete med ordförståelse och begrepp. Tillsammans har elever och pedagoger tolkat texterna genom att stanna upp i läsandet för att fundera och diskutera kring vad de just hört, pedagogerna menar att det är viktigt att göra det så att man ser att alla elever hänger med i texten och förstår innehållet. Men det har också varit ett bra sätt att utöka sitt ordförråd och sin ordförståelse.

För att hålla fokus i olika projekt och för att eleverna ska veta vilka aktiviteter som sker under veckan startar de alltid upp på måndagar med ett fritidsråd där alla elever är med och är delaktiga. Som stöd för veckans schema/aktiviteter finns också en stor tavla där allt finns nedskrivet, här finns också bildstöd för de som behöver det.

När boken ”Konstiga djur” lästes så valde man att göra som i handlingen i boken, nämligen en tävling om vem som kunde göra det konstigaste djuret. Som material för tillverkning av de konstiga djuren användes sånt som fanns till hands på fritidshemmet som garn, kartong, toarullar mm. När eleverna gjort klart sitt djur fick de beskriva djurets egenskaper och namnge det, de som kunde skrev själva annars gjorde pedagogerna det. Alla djur ställdes ut på ett bord och så fick var och en presenterna sitt djur och sedan blev det omröstning kring vem som gjort det konstigaste djuret. Vinnaren fick ett exemplar av boken. I boken kunde djuren inte utse vilket djur som var konstigast då alla var lika konstiga så de avslutade tävlingen med en kakbuffé. Pedagogerna ville överraska barnen med att göra likadant. En mindre grupp elever fick baka de ”riktiga” kakorna till kakbuffén medan den resterande gruppen bakade småkakor av trolldeg. Dagen därpå, en fredag, avslutades arbetet med boken ”Konstiga djur” med en härlig kakbuffè som alla var väldigt nöjda med.

Elever och pedagoger ville gärna få kontakt med textförfattaren Lotta Olsson för att tacka för det roliga innehållet och för inspiration till arbetet i verksamheten. De mailade författaren och beskrev hur de upplevt hennes böcker. Lotta svarade tillbaka att hon blev jätteglad för uppskattningen och de bilder hon fick på barnens verk.

Arbetet med böckerna har legat till grund för verksamheten under ca. 3 månader och nu känner alla att projektet börjar lida mot sitt slut även om eleverna fortfarande pratar och Hasselmusen och Jättemyrsloken. Istället har pedagogerna tillsammans med eleverna påbörjat ett arbete kring återvinning och de har gått med i ”Pantresan”. Detta är ett material som finns digitalt med filmer och frågeställningar. Hittills har man gjort smothies på gamla bananer, virkat en matta av gamla plastpåsar och gått på promenad och samlat skräp. Det största arbetet ligger framför eleverna och det är att göra en pantmaskin som de själva kommit på att de vill göra. Kanske kan vi berätta mer om vårt nya projekt när vi börjar närma oss sommaren, avslutar Annie och Ingegerd.