Megastäder i Minecraft på Lunden

En modell av ett vindkraftverk som symboliserar hur elbehov och energibehov fungerar i en grupps megastad. Utifrån just den aktuekla naturtypen fick eleverna ta ställning till ett antal nyckelfrågor såsom energiförsörjning.

Under slutet av vårterminen har eleverna i år nio på Furulunds skola arbetat ämnesövergripande med projektet ’Megastäder’ med utgångspunkt i Minecraft For Education.

Jenny Bolander och Lena Karlfeldt på Furulunds skola har under slutet av vårterminen drivit projektet utifrån ett samarbete mellan NO-ämnena, Bild, Svenska och SO-ämnena. I dagarna görs slutredovisningarna och vi fick chansen att lyssna in när eleverna presenterade sina förslag.

-Eftersom vår stad finns i en djungelbiom så är det en utmaning att bevara naturen och samtidigt utnyttja de naturtillgångar som finns, exempelvis vattenförsörjningen. förklarar en av eleverna som också påpekar att de kollar på miljonstaden Manaus, belägen mitt i Amazonas, som föregångare. Eleverna håller under drygt tio minuter en genomgång av sin tänkta stad utifrån ett antal givna perspektiv. Medan de berättar så hör jag mellan raderna hur de förberett sig genom att läsa in sig på exempelvis hur många terawatt-timmar energi per år som Sverige får ut av skogsavverkningen här och vad som skulle hända om makthavarna i den här staden skulle göra likadant.

Efter presentationen frågade jag eleverna om vad som gjorde det här projektet speciellt. Först ser de att projektet är större och mer krävande än ett vanligt skolarbete men också mer intressant och mer lärorikt. De är också säkra på att valet av plattform spelar roll:

-Tack vare att vi fick visualisera våra ankar och idéer i just Minecraft så blev det lätt att förstå hur alla delar hänger ihop och påverkar varandra. förklarade en elev.

-Och det gjorde att vi kunde redovisa vårt arbete annorlunda. Nu har vi bilder och modeller att visa istället för att bara stå och prata till ord och bilder. fyllde en annan elev i.

Ett vanligt moment som brukar komma upp vid ämnesövergripande samarbeten är bedömningsunderlaget. När jag efter redovisningarna frågade Jenny Bolander, lärare i NO och Bild på skolan om detta så såg svarade hon med ett annat perspektiv:

- Vårt mål var dels att låta eleverna jobba med gemensamt centralt innehåll mellan de olika ämnena och dels att skapa andra redovisningformer än just prov eller liknande. Mycket av underlaget för bedömning gick att hitta i de diskussioner som spontant fördes i grupperna när de satt och byggde och stötta på olika problem i ”sin värld”, så som avsaknad av vatten eller tillräckligt med solljus. Vi hade även en ambition om att inkludera och ta vara på den kompetens många elever sitter inne med när det gäller att bygga och skapa i ett känt spelprogram, något vi upptäckte att vi kunde se.

Jennys tips till andra lärare som funderar på att använda Minecraft för liknande projekt handlar framförallt om tiden och ramarna.

- Ge eleverna gott om tid att jobba med sina städer inne i programmet. Var även tydlig med att begränsa hur mycket de ska bygga, och VAD de ska bygga, så att de inte tar sig vatten över huvudet i att skapa för stora städer. Vi begränsade oss till en modell av vad som skulle kunna bli en större stad, där det räckte med EN modell av ex ett kärnkraftverk mm. Ett annat tips är att vara noga med att eleverna inte går in och ändrar i biosfären, så att de får förutsättningar som inte fanns där från början.