Lärarpriset Guldäpplet

Foto: Bo Helmersson

Det finns en växande digital mognad bland lärarna i Sveriges skola. Årets nomineringar visar på ett moget, beprövat och professionellt förhållande till digitalisering. Bland Guldäpplets nominerade märks också tydligt att det i förskolan pågår ett undersökande av de digitala miljöerna som tas in i barnens lek och lärande. Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. På Bokmässan i Göteborg, den 27 september koras årets pristagare.

Totalt har drygt hundratalet lärare och förskollärare nominerats, från alla landsändar, till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet som delas ut årligen sedan 2002.

– Vi ser en digital mognad växa fram i svensk skola, över hela landet och alla åldrar för elever, även i förskola. Lärare gör medvetna och professionella val! Bland de nominerade till lärarpriset Guldäpplet ser vi tydligt hur medvetna pedagoger väljer sina verktyg med kunskap och omsorg, ur en välsorterad verktygslåda, med både digitala och analoga verktyg, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

En av de nominerade är Jenny Bolander, lärare på Furulunds skola Lunden i Partille.

Jenny är nominerad bland annat för sitt arbete med att hela tiden förnya lektioner och undervisning genom att ta in digitala verktyg så att det blir en naturlig del av undervisningen för eleverna. Ett exempel är det ämnesövergripande projektet Megastaden när eleverna med Minecraft byggde städer i olika klimatzoner och löste olika problem i städerna, som till exempel, energi, transport, sopor, boende och integration.

Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg där även prisutdelning sker från i år. Bokmässans deltagare och besökare kommer att få flera tillfällen att höra årets Guldäpplepristagare som delar med sig av sina erfarenheter både i Skolspåret program och på övriga scener. Fredagen den 27 september presenteras årets pristagare på Bokmässan.

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt den ideella stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

I juryn finns företrädare för samtliga partners, de två senaste årens Guldäpplepristagare samt professor Åke Grönlund, Örebro universitet.

Listan med samtliga nominerade till Guldäpplet 2019