Lärande möten mellan unga och vuxna

I Iran bör man inte göra tummen upp. Och i Indien finns det många betydelser av att vicka på huvudet. Det var några av reflektionerna när elever på sfi samtalade med gymnasieelever om kroppsspråk och gester. Samarbetet är ett av många exempel på hur grundskole- och gymnasieelever respektive vuxna som läser sfi kan lära av och genom varandra.

Hur visar man att något är bra eller dåligt där du växte upp? Hur hälsar man på varandra i olika kulturer? Det var några av frågeställningarna när sfi-elever och gymnasieelever möttes för samtal i smågrupper en onsdagseftermiddag i september. Det blev mycket viftande med armar och aha-upplevelser.

Mötet blev ett givande tillskott i undervisningen tycker Lena Lindgren, lärare i kommunikation på Partille gymnasium.

– Mina elever tog det på allvar och var seriösa. Jag kunde se att alla lärde sig något nytt.

För sfi-eleverna blev mötet ett perfekt tillfälle för samtalsträning, enligt Marie Stenqvist, sfi-lärare på Vuxenutbildningen i Partille.

– De tyckte det var jättekul att prata med gymnasieeleverna. Ett par av eleverna sa att de vill ha sådana här träffar varje vecka!

Mötet är ett av många exempel på hur elevgrupper från sfi respektive grund- och gymnasieskola kan dra nytta av varandra. Samarbetet planerades med bara ett par veckors varsel. Nu funderar Lena Lindgren, Marie Stenqvist och andra lärare på fler möjliga utbyten. Detta i samarbete med projektet Världen finns här, som tillhandahåller lektionsupplägg och metodmaterial för den här typen av möten.

Lena Lindgren ser stora fördelar med att låta elever lära i möte med andra. På så sätt blir undervisningen mindre teoretisk och mer på riktigt.

– Samtal i smågrupper är dessutom en form som gör att många elever kommer fram bättre, i en mindre grupp tar man större ansvar. Dessutom är samtalsteknik en del av det centrala innehållet i kommunikationskursen.

Personliga möten med vuxna som en form för lärande fungerar i många ämnen och för alla åldrar. Frida Lindén deltog i ett utbyte med sfi med sina fjärdeklassare på Vallhamraskolan. De båda elevgrupperna träffades då två gånger. Vid det första tillfället jämförde de fakta om Sverige med andra länder, vid nästa träff handlade samtalen om yrken i Sverige och i andra delar av världen.

– Det här går att göra inom vilket område som helst egentligen. Jobbar man med exempelvis natur kan man jämföra naturen i Sverige och andra länder. Och jobbar man med styrelseskick så kan man samtala om och göra jämförelser kring det.

En stor del av läroplanen handlar om att eleverna ska reflektera, analysera, jämföra och resonera. Där innebär personliga möten en ypperlig möjlighet, tycker Frida Lindén.

– Det blir en större lust och skärpa i undervisningen när det finns en verklig mottagare, och det ger ett naturligt tillfälle att jämföra och reflektera.

– Dessutom är det berikande för eleverna att möta alla sorters människor i samhället, med olika bakgrund och yrken till exempel.

Ytterligare ett exempel på ett lärorikt möte var när Marie Stenqvists sfi-grupp mötte niondeklassare på Stadsparksskolan för en guidad resa runt jorden. Sfi-eleverna hade då förberett presentationer om sina tidigare hemländer, med tillhörande mini-språklektion för de nyfikna högstadieeleverna.

– Det gav bra träning i att anpassa sitt språk till mottagare och situation. Dessutom blev det en situation där mina elever tydligt kunde få vara vuxna, och bidra med sina egna erfarenheter, säger Marie Stenqvist.

Marie Stenqvist, Lena Lindgren och Frida Lindén vill alla gärna gå vidare med att ta vara på möten och utbyten som en del av undervisningen.

– Det här är ett fantastiskt enkelt och roligt sätt att jobba med språkundervisning. Och det är inte mycket jobb, säger Marie Stenqvist.

– Det är jätteviktigt att ta in andra vuxna, andra roller och andra perspektiv in i klassrummet. Det borde man göra inom varje arbetsområde, säger Frida Lindén.

Fatima Grönblad

Lektionsupplägg och vägledning om hur du kan integrera lärande möten i undervisningen hittar du på varldenfinnshar.se

Artikel om samarbetet Vallhamraskolan-sfi