Lexby-elever i Spanien

Varje år får 24 niondeklassare på Lexby skola möjligheten att göra ett utbyte med Tarragona i Spanien. De reser på hösten och bor i spanska värdfamiljer och på våren kommer de spanska eleverna till Partille. Jenny Andersson och Linda Martinsson är ansvariga för utbytesprogrammet som har pågått i 5 år.

”Vi har ett program med kultur och engelskutbyte. Eleverna får skriva en ansökan om att vara med i programmet och väljs sedan ut och engageras i insamling av pengar och planering inför resan, det är en fantastisk möjlighet för dem” säger Jenny.

Eleverna får visa prov på sitt entreprenöriella kunnande när de arrangerar försäljningar, discon, påskmiddagar för föräldrar m.m. ” Det är så kul att se hur de kan engagera sig och jobba mot mål som är betydelsefulla för dem” säger Jenny. Mycket sker dessutom utanför skoltid.

I Tarragona inkvarteras eleverna i familjer och sedan följer de ett späckat program med mycket historia och kultur. Allt från rundvandring i Tarragona och Barcelona, skolbesök och deltagande på lektioner, en dag på stranden, gemensamma middagar och som avslutning en heldag i nöjesparken Porta Aventura. Framförallt får de lära sig hur det är att bo i en spansk familj och hur livet ser ut i en annan del av Europa.

När de spanska eleverna kommer till Partille är de bland annat med i skolan, gör rundturer i Göteborg (guidade av de svenska eleverna på engelska), de besöker Universeum, besöker Vattenpalats och skärgården. Besöket avslutas med en avslutningsmiddag på Johns Scotts med bowling.

Vad är den största behållningen för eleverna?

”De växer oerhört mycket, de känner att de kan resa själv och att de kan använda engelskan på ett helt annat sätt, de blir mognare och äldre och är säkrare på sig själva och sin förmåga” säger Jenny. Det blir också en härlig sammanhållning för eleverna och ett minne för livet. Eftersom det blandas med elever från olika klasser så bildas det nya konstellationer och nya grupper som stärker skolan som helhet.

Varifrån kommer lusten och kraften att göra detta för er?

“Vi har en härlig vänskap med lärarna på skolan där i Tarragona och samarbetet fungerar väl, det hela startade som ett Erasmusprojekt där utbytesprojektet växte fram efteråt”, konstaterar Jenny. “Sen är det ju det att eleverna växer – vi blir positivt överraskade över hur drivna och duktiga eleverna är och man lär känna eleverna på helt nya sätt. Det är nog den största behållningen!”