Kreativa bygglärare

När Partille gymnasium under året har varit tvungna att ställa om till fjärrundervisning och blandat fjärr- och närundervisning under vissa perioder, har lärarnas kreativa och flexibla förmågor verkligen satts på prov.

Detta var något som Lokalpressen Partille uppmärksammade den 25 december i en artikel om hur bygglärarna Petter Hjertén och Björn Falkenby ännu en gång har ställt om till att på distans undervisa de byggelever som sitter hemma vid sina datorer.(Bygglärare på distans) Lärarna berättar i artikeln att det varit en stor utmaning att få till de praktiska momenten för yrkeseleverna.

“Vi gör det bästa av situationen men livestreaming kan såklart inte ersätta en lärarledd lektion i byggsalen, säger Björn Falkenby, lärare på byggprogrammet, till Lokalpressens reporter Jonas Bengtsson

Under våren 2020 hade gymnasiet 2 och en halv månad av distansundervisning för alla elever, sedan fick eleverna komma tillbaka till höstterminens start, i november kom det nya restriktioner och eleverna fick delvis lov att vara på plats - då prioriterades yrkeselevers praktiska arbete inne på skolan i små grupper, men den 7 december bestämde regeringen på nytt att alla elever skulle vara hemma. Då satsade bygglärarna på fler digitala verktyg för att få så bra undervisning som möjligt även av de praktiska momenten. Bland annat används en GoPro kamera som det både finns ställning och en anordning till så att kameran kan fästas på bröstkorgen. Detta ökar kvaliteten avsevärt hävdar Petter:

“I början har vi livestreamat och haft lektioner live via en laptop, men det blev lite halvtaskig kvalitet. Det är jättestor skillnad ljud- och bildmässigt med Gopro-kameran. Jag har testkört via streamingtjänsten Twitch men då laggade det lite, men det verkar ändå bättre än Google Meet som vi kört med innan”

De spelar också in filmer där de gör olika byggmoment som eleverna ska få ta del av genom QR-koder som leder till filmade sekvenser. “Nu när de inte får vara på plats så får de i stället följa när jag arbetar och sedan beskriva vad de sett och vilka fallgropar man kan hamna i, säger Björn”.

Petter berättar att de försöker göra så gott de kan i den svåra situationen men menar att det inte går att ersätta den lärarledda lektionen i bygghallen.

“Det här blir ett moment så att de kan göra något mer än att bara lösa teoretiska arbetsuppgifter hemma och så att de ska få se så mycket bilder som möjligt att relatera till när de kommer tillbaka hit.”

Lärarna får hela tiden vara beredda på att tänka om och tänka nytt, efter två veckor in på vårterminen så kom det nytt besked, nu får eleverna komma tillbaka i viss mån igen - då kommer bygglärarna prioritera det praktiska arbetet på plats och kalla in dem i mindre grupper och särskilt eleverna i åk 3

“Det är ett jätteviktigt jobb vi har framför oss i vår så att treorna ska kunna få sin gymnasieexamen, säger Björn.”

Lärarna saknar sina elever och är oroliga för att de inte hinner göra allt som de borde och att de får den undervisning som krävs. Skolan stöttar med ett aktivt elevhälsoteam och tider för särskilt stöd då enskilda elever kan komma till skolan men saknaden är stor och oron för att de inte når ut till alla, delar de med alla distansarbetande lärare just nu.

“Klart man saknar att ha eleverna här, man vill ju ha det vardagliga tjötet och interaktionen med att kunna träffa dem och diskutera och visa olika moment på plats” säger Björn

Framtidsplanering - APL utomlands

Lärarna hoppas att alla elever får komma tillbaka snart så att de kan interagera med sina elever i bygghallen och verkligen jobba tillsammans med dem med det praktiska lärandet. Byggarbetslaget, men även el och fordonsprogrammets arbetslag planerar också för framtiden där de snart ska kunna erbjuda utlandspraktik för sina elever. Målsättningen är att under nästa läsår och framåt i tiden kunna erbjuda 3-veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands. Det är ett projekt som finansieras av EU via Erasmus-programmet. Partille gymnasium har kontakter med både Frankrike, Spanien, Portugal, Slovenien, Kroatien, Rumänien, Italien och Tyskland och första steget är en studieresa till en skola i Rouen, Frankrike för yrkeslärare. Den skulle gjorts i våras men kommer att genomföras så snart det går. De kommer också att besöka Partille och sedan är tanken att eleverna ska kunna åka till Frankrike, bo på plats och arbeta på ett franskt företag. Detta kommer utveckla den enskilde eleven men också leda till en större attraktionskraft för yrkesprogrammen.

“Vi har visserligen kö in på flera av våra yrkesutbildningar, men generellt sätt är det en nedgång i hela EU – det behövs fler duktiga snickare, elektriker och fordonstekniker. Dessutom har Svenskt Näringsliv uttryck ett tydligt behov av att det behövs fler yrkesutbildade personer med internationell kompetens och erfarenhet”, säger Lena Lindgren, utvecklingsledare internationella frågor på UF, till Lokalpressens Jonas Bengtsson (Utlandspraktik för yrkeselever)


Källor:

https://e-tidning.lokalpressen.eu/2537/Partille/362935/2020-12-25/17698801/Bygglarare-pa-distans

https://e-tidning.lokalpressen.eu/2537/Partille/362935/2020-12-25/17698809/Utlandspraktik-for-yrkeselever