Green Screen på Fritids

Barnen på Fritidshemmet i år 3 sitter nyfikna i det stora klassrummet, redo för att få upptäcka hur man med hjälp av en Green Screen kan placera sig själv i en helt annan miljö på film eller foto. Stefan har fixat fram skolans stora gröna tyg och hängt upp och alla chromebooks är framme ur dataskåpet.


Vi visar hur de först behöver filma/fota sig själv framför det gröna tygstycket. Det är viktigt att hela bakgrunden är grön och de kommer snabbt på hur man kan ställa stolar eller bord liksom bakom tyget för att få rätt effekt. Sedan gäller det att hitta den bakgrund man vill ha. Barnen är väl insatta i hur Wevideo fungerar och behöver inga långa instruktioner för att komma igång. Lärarna kollar vilka teman barnen är intresserade av (djur, vatten, fotboll) och delar upp dem i grupper utifrån det. De förstår efter en stund att det också går fint att leta bilder utanför programmet, och är med på att så länge de inte ska sprida sina filmer kan vi lätt låna bilder. Det söks på Ronaldo, delfiner, Eiffeltornet och hästar och snart är grupperna igång och redigerar.


I Läroplanen står det i Fritidshemmets centrala innehåll finns bla dessa punkter med:

  • Digitala verktyg för framställning av olika estetiska uttryck

  • Olika sätt att utforska företeelser och samband i natur, teknik och samhälle, till exempel genom samtal, studiebesök och digitala medier. Hur företeelser och samband kan beskrivas, till exempel med ord och bilder

Lärarna är väl medvetna om sitt uppdrag och är måna om att lära sig nytt och sprida idéer till fler på fritids.

Efter en stund är det dags för mellanmål och barnen försvinner iväg. Vi får tid att hänga om tyget, det lyste in för mycket från ett fönster vilket gjorde att greenscreen-effekten inte blev optimal. Det är viktigt med jämnt ljus för att all grön färg ska kunna bytas ut mot något annat. Efter mellanmålet jobbar några grupper vidare. Det blir foton där kompisarna ser ut att rida på var sin häst på en äng, film där några ramlar ner från Eiffeltornet och ett klipp där barnen simmar med delfiner. Nöjda konstaterar de att det går fint att fortsätta hemma (programmet wevideo är tillgängligt för alla elever och lärare i Partille) och att de nu förstår lite mer av hur effekter i youtubeklipp och TV-program skapas.