Furulunds internationaliserings-arbete

Furulundskolan har en lång tradition av internationellt arbete. Sedan 15 år tillbaka har de arbetat aktivt med internationella samarbeten av olika slag: både videokonferenser och faktiska utbyten med USA, Polen, Italien, England och Tyskland. Christina Larsson och Lena Karlsson leder internationaliseringsarbetet på Lunden:

”Det lyfter undervisningen ännu ett snäpp” säger Christina och hävdar att eleverna alltid kommer stärkta ur samarbetena och får ett kvitto på att de kan, att deras engelska fungerar på riktigt.

Just nu har Furulund två stora projekt samtidigt, dels ett samarbetsprojekt med flera europeiska länder där både elever och lärare får samarbeta och resa och dels ett fortbildningsprojekt för personalen. Samarbetsprojektet heter FFF - Fit For the Future som är ett projekt som finansieras av Erasmus+ programmet och är ett samarbete mellan Furulund och skolor i Tyskland, England, Makedonien, och Polen. Utifrån tidigare samarbeten har även USA delvis deltagit i detta projekt, trots att de inte ingår i EU. Projektet koordineras från Sverige och Furulundsskolan. Projektets syfte och mål är att ge eleverna ökad motivation för sitt lärande, ökat ordförråd samt ökad läskunnighet. Dessutom ska de ska träna IT-kunskaper, delta i entreprenöriellt lärande och få upp ögonen för möjliga utbildnings- och karriärvägar vilket gör dem väl förberedda för sitt kommande arbetsliv.

Eleverna har så här långt bland annat samarbetat genom ett gemensamt läsprojekt, många Skype-samtal, videokonferenser och studiebesök hos varandra i de olika länderna och dessutom arrangerat en temavecka om entreprenöriellt lärande och deltagit i arbetsområdet ”Min framtid” inför den årliga gymnasiemässan.

I maj åkte tre lärare och åtta elever iväg och deltog i en projektvecka på St Wilfrid’s Catholic High School i Featherstone, England. Veckan präglades av gruppaktiviteter utifrån entreprenöriellt lärande, fritidsaktiviteter samt kulturellt och språkligt utbyte. Eleverna och lärarna åkte även till Unna i Tyskland i våras, där fokus låg på att presentera sitt önskade framtidsyrke. Man fick också insikt i hur lärlingsutbildningar såg ut i Tyskland, och hur praktiska yrkesutbildningar fungerade. Väl hemma i Sverige kunde man så göra jämförelser med hur den svenska utbildningssystemet ser ut. Våren 2019 ska sex elever och två lärare åka till Skopje i Makedonien, och då är det dags att lära sig att skriva CV och ”motivational letter” alltså personligt brev. Eleverna kommer också att få åka på studiebesök, samt träffa näringslivsrepresentanter för att få veta hur de tänker när de anställer personal. Projektet FFF - Fit For the Future kommer att avslutas HT-19.

Vilket är den största behållningen som eleverna får ut av ert internationella arbete?

”Helt klart den språkliga delen” hävdar både Christina och Lena, eleverna blir bekräftade, oavsett nivån de har och får ett kvitto på att de kan. Detta är genomgående för projekten, att engelskan lyfter och blir användbar på riktigt. Dessutom kommer eleverna stärkta ur resorna och upplevelserna och vet att de klarar sig i olika sammanhang utöver det vanliga. Att bo hemma hos en annan familj, i en helt främmande kultur och kommunicera på ett främmande språk än det egna gör att man växer som individ och utvecklas mycket.

”Vi känner en enorm stolthet över våra elever” säger Lena, ”oavsett vart vi åker och vilka vi åker med, så får vi beröm för att eleverna är belevade, hjälpsamma och duktiga. Vi känner oss aldrig oroliga över att resa med eleverna eftersom de är framåt, öppna och växer som människor både kunskapsmässigt och socialt.”

Dessutom poängterar Lena och Christina det kollegiala lärandet – man delar sina erfarenheter med sina projektpartners, man får ett annat perspektiv på sin egen skola och utvecklas i diskussionerna med andra. ”Det vidgar vyerna och man ser likheter och skillnader med andra skolsystem” säger Lena. Detta leder till mer motiverade lärare och i längden mer motiverade elever.

I det andra projektet satsar Furulund på lärarfortbildning. Detta stöttas också av programmet Erasmus+ och är ett s.k. KA1 projekt (Key Action 1). Projektet heter Lärarfortbildning i didaktik för förhindrande av skolavhopp. Det har två spår: dels fortbildning inom motivation, dels ämnesfortbildning som i sin tur ska leda till att undervisningen blir mer motiverande för eleverna. Skolan har sökt pengar och fått 36000 euro för 17 lärare som får åka på någon form av fortbildning inom en tvåårs period. Fortbildningskurserna hittades på www.schooleducationgateway.com och lärarna fick ansöka om vilka kurser de var intresserade av. Sex stycken NO-lärare har hittills varit i Portugal på en s.k. STEAM kurs (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), och två lärare har varit i Finland för att lära sig om specialundervisning och till våren kommer fler lärare att åka . När personalen kommer tillbaks från kurserna har de i uppgift att internutbilda de andra och sprida kunskaperna i kollegiet.

Förutom att tillföra personalen fortbildning så hävdar Lena och Christina att det också stärker engelskan i lärarkåren – ” att lärarna vågar åka iväg och lita på att den engelska de har bär och duger och kan utvecklas, det är också ganska häftigt".


Vill du veta mer om internationellt arbete eller vill ha information till ert arbetslag kontakta: lena.lindgren@edu.partille.se