FASETT – ”Förmågan att sinnligt erfara de tio första talen”

FASETT – ”Förmågan att sinnligt erfara de tio första talen”

På förskolans teampilotträff den 27 november fick teampiloterna förmånen att lyssna till Camilla Björklund. Hon är professor i pedagogik vid IPKL på Göteborgs universitet. Camilla Björklund var inbjuden för att föreläsa om ett projekt som några förskolor i Partille kommun deltog i under 2015-2018. Projektet kallas FASETT – ”Förmågan att sinnligt erfara de tio första talen”. Totalt deltog förskolor från tre olika kommuner. 65 barn följde projektets utformade program och 38 barn följde den ordinarie undervisningen på förskolan, alltså totalt 103 barn i studien.

Frågeställningen var – Är det möjligt att undanröja matematiksvårigheter genom att tidigt erbjuda barn strategier som synliggör talstrukturer?

Studien utgick ifrån Dagmar Neumans tes att 15% av svenska barn inte utvecklar funktionella strategier för att lösa aritmetiska problem utan att behöva räkna. Fingermönster hjälper barn att se aritmetiska uppgifters struktur (och lösning).

Barnen som deltog i studiens interventionsgrupp fick vara med om fyra olika matematiska aktiviteter, som syftade till att lägga en god grund för aritmetiska färdigheter. Camilla berättade i sin föreläsning om ”Franska tärningsspelet” och ”10 masken”. Aktiviteterna pågick under det sista förskoleåret och forskare och pedagoger träffades varannan vecka för att följa arbetet.

Samtliga barn i studien intervjuades av forskarna på hösten och våren deras sista förskoleår och på våren i förskoleklass.

Resultaten visar att barnen i interventionsgruppen utvecklade en förmåga att se talmönster med hjälp av fingermönster. Barnen i kontrollgruppen utvecklade inte i samma utsträckning denna förmåga. Den uppföljande intervjun i förskoleklass visade också att barnen som deltagit i interventionen fortfarande kunde använda sina kunskaper när de gick i förskoleklass. Resultaten i studien visar på vikten av en medveten matematikundervisning i förskolan.