Ett möte kring demokrati och Europas framtid

Elever från studentklasserna på Partille gymnasium fick under våren möjlighet att åka till vänskolan på Sicilien, Liceo Rosina Salvo i Trapani och ett par veckor senare möttes vi igen i Partille när de italienska eleverna besökte oss. Eleverna får bo hos varandra och lära känna det dagliga livet i våra olika länder, samt följa ett program som är specifikt utformat just för veckan.

På Sicilien fick vi se spår av historien, antika tempel, amfiteatrar, kyrkor och palats från medeltiden. Vi besökte Palermo, en spännande stad , vi fick besöka små vackra städer som Erice, Scopello och Marsala och lära oss om de villkor som människor lever under idag. I Partille fick eleverna besöka Jonsered, njuta av vår natur med kanotpaddling och fika ute. Vi besökte så klart Göteborg, åkte Paddan, Liseberg och gjorde en tur till Marstrand. De sicilianska besökarna beundrar våra rena gator, alla gröna områden och vår miljömedvetenhet. På Sicilien ser de svenska eleverna hur man bevarar med stolthet sin historia och låter den berika samhället. De lägger märke till familjens betydelse och hur de italienska måltiderna intar en viktig roll i bevarandet av familjen som bas och trygghet. Eleverna slås av skillnaderna mellan skolsystemen och hur annorlunda det är organiserat och de olika villkor som en italiensk ungdom har för att växa upp och nå sina mål och hur det är att växa upp i Sverige. Men de lär sig också att vi är lika, de märker att de delar samma intressen och möts i diskussioner kring film, musik och relationer.

Inför valet till Europaparlamentet organiserades en workshop där eleverna fick diskutera Europas viktiga frågor och vilka frågor som man anser EU ska fokusera på. Man var rörande överens om att klimatfrågan stod högst i prioritet och därefter samarbete kring arbetsmarknad och utbildningsfrågor. Diskussioner om hur man kan komma till rätta med arbetslöshet och kriminalitet uppstod. Sicilien har bland de högsta arbetslöshetssiffrorna bland unga i Europa och Västsverige bland de lägsta. De italienska besökarna hade också många frågor kring vår migrationspolitik och hur vi tar hand om flyktingar och arbetar för integration i Sverige. Vikten av att rösta, yttranderätt och demokratifrågan diskuterades. Här var ungdomarna helt överens och många av 18-åringarna gick också och röstade när valsöndagen kom.

Alla elever var väldigt nöjda med utbytesprojektet och några har blivit vänner för livet – alla har i alla fall med sig erfarenheten av att bo i en familj i ett annat land och lära känna landet från insidan.

”I had the opportunity to learn a lot of new things about the Swedish culture and customs. I enjoyed the lessons which were very different from Italian lessons. I liked the fact that we all could talk about actualities and expose our ideas” (An Italian student)

”I really liked our trip to Sicily. I learned so much history and I had a lot of fun with my new friends”

(A Swedish student)


/Lena Lindgren