Erasmus+ på gymnasiet

Partille Gymnasium har beviljats ackreditering hos Erasmus+, Europeiska Unionens utbildningsprogram. Det gör det enklare för skolan att få ekonomiskt stöd för framtida studieresor och utbyten, när det går att resa i Europa som vanligt igen.

– Vår dröm om att alla skolans elever ska erbjudas en utlandsupplevelse någon gång under sin studietid kan nu gå i uppfyllelse, säger Sofie Andrésen, skolledare på Partille Gymnasium.

Ett ”snabbspår” ut i Europa

Erasmus+ är Europeiska Unionens program för utbildning, ungdomar och idrott. Inför programperioden 2021 till 2027 har Partille Gymnasium ansökt om och beviljats en så kallad ackreditering. En ackreditering innebär ett ”snabbspår” till ekonomiskt stöd från programmet för internationella utbyten och studieresor – både för elever och för lärare.

– Internationellt utbyte gör att både elever och lärare växer. Vi tror också att det gör eleverna mer anställningsbara, säger Lena Lindgren, lärare i franska och italienska på Partille Gymnasium samt internationell utvecklingsledare.

Erfarenhet av internationella utbyten och studieresor

För Partille Gymnasium är internationella utbyten inget nytt, utan något som skolan har lång erfarenhet av. Tidigare har till exempel elever på det samhällsvetenskapliga programmet rest till Italien och elever på bygg- och anläggningsprogrammet har genomfört biståndsprojekt i Rumänien. Men det har inte alltid varit enkelt att få ihop pengar till projekten. Att vara en ackrediterad skola inom Erasmus+ gör det enklare och skapar möjligheter vad det gäller skolans långsiktiga planering av det internationella arbetet.

APL utomlands

Nu planerar skolan för att kunna fortsätta sitt utbyte med skolor i Italien. Det finns även planer på att erbjuda resor för elever på yrkesförberedande program, bland annat till Frankrike. Just det sistnämnda framhåller Lena Lindgren som viktigt:

– Där finns ett stort behov av kompetensförsörjning och vi måste, liksom andra gymnasieskolor, locka fler elever till våra yrkesförberedande program. I framtiden kommer vi kunna erbjuda arbetsplatsförlagd utbildning utomlands. Det gör programmen mer attraktiva för eleverna.

Pandemin medför osäkerhet

Erasmusackrediteringen skapar möjligheter inför framtiden. Smittspridningen av covid-19 är dock fortsatt stor och framtida internationella utbyten beror helt och hållet på möjligheterna att resa. Men om och när allt blir mer som vanligt kommer skolan att vara förberedd:

– Vi håller alla kontakter öppna och vi har virtuella möten med personal i Europa. Som det är nu måste vi självklart avvakta, men när det öppnar för resande igen kommer vi kunna sätta igång med kort varsel, säger Lena Lindgren.

Fakta: Erasmus+

Erasmus+ är Europeiska Unionens program för utbildning, ungdomar och idrott. Genom Erasmus+ ger EU stöd för olika internationella utbyten. Inför den kommande programperioden (2021-2027) har 138 skolor och utbildningsanordnare i Sverige ackrediterats. Partille Gymnasium är en av dessa. Att vara ackrediterad som skola innebär att det blir enklare att söka bidrag för studieresor, internationella utbyten för elever samt fortbildning för skolans lärare.