Distansundervisning i Partille

Med mycket kort förberedelsetid övergick Partille gymnasium samt Vuxenutbildningen till undervisning på distans i mitten av mars. Arbetssättet har nu landat och olika effekter och utmaningar uppmärksammas.


Enligt rektorerna på Partille Gymnasium är närvaron hög, bättre än vanligt. Tröskeln att ta sig till en digital lektion, sätta på datorn och gå in på länken till videomöte i Google Meet är låg. Däremot är det en utmaning att hålla koncentration och fokus när lärarna inte har samma möjligheter att stödja och uppmärksamma svårigheter.

Vissa moment går inte att göra på distans och bla på yrkesprogrammen har elever kallats in för praktiska övningar och examinationer. En introduktion för nybörjare i svenska har också hållits på plats i mindre grupper. För elever i behov av extra stöttning har man fått hitta andra, individuella lösningar.

Strukturen på undervisningen grundar sig oftast i:

  • samma schema som vanligt

  • uppstart i Meet

  • frågor/övningar för att se vilka som närvarar och få alla aktiva

  • en uppgift att utföra

  • handledning/stöd av tillgänglig lärare

  • ev uppdelning i smågrupper i nya Meets för diskussioner

  • avslut tillsammans med utvärderande övning/reflektion/fråga

Lärarna har snabbt lärt sig nya digitala verktyg, metoder och hittat innovativa lösningar för att få undervisningen varierande och motiverande samtidigt som en tydlig struktur bibehålls.

GöteborgsRegionen samlar in erfarenheter, framgångsfaktorer och utmaningar med hjälp av enkäter till kommunerna. De använder sedan webbplatsen distanspedagogik.se för att belysa lärdomar och idéer. Där kan vi tex se lärare Marie Stenqvist berätta mer om undervisningen på Partille vux:

https://distanspedagogik.se/utforska/%F0%9F%8E%AC-distansundervisning-pa-sfi-exempel-fran-en-verksamhet.html