Digitalt berättande med äventyr i Scratch

Lena Karlfeldt arbetar på Stadsparksskolan i Partille. Hon har tillsammans med kollegor deltagit i Partille kommuns skrivartävling, Partille Stories. Men att delta i Partille Stories är bara en del av det arbete som sker på skolan och hon betonar även vikten av att långsiktigt skapa ett hållbart lärande i gruppen med lärare och en samsyn på skolan i hur undervisning bedrivs.

Ledmotivet för Partille Stories höstterminen 2019 är digitalt berättande. På hemsidan för Partille Stories står det att ”Skillnaden mellan digitalt berättande och andra texttyper är att de är föränderliga och interaktiva i det att skrivare och läsare skapar berättelsen tillsammans. Om en vanlig text har en början, en mitten och ett slut så kan en digital berättelse ha en början men flera valbara vägar fram till flera olika slut”.

Lena Karlfeldt, undervisande lärare på Stadsparksskolan, valde att tillsammans med klass 7e skicka in ett bidrag till tävlingen. Det var emellertid inte bara Lena som deltog på skolan, utan alla undervisande lärare i svenska och bild för årskurs 7. I planeringen av projektet bestämde de att använda det digitala programmeringsverktyget Scratch, som forum för elevernas digitala berättande.

Inledningsvis fick eleverna i uppgift att i par skriva ett animerat äventyr där mottagaren skulle interagera med texten. För det behövdes det stötas och blötas om vad ett äventyr egentligen är och vad som är typiska drag. Redan i denna första fas stötte de på hinder. Det krävdes att Lena tillsammans med eleverna ifrågasatte vad ett typiskt äventyr är, i traditionell mening, jämfört med ett nytt sätt att utforma en digital interaktivt äventyr. De insåg ganska snart att det behövdes många olika vägar för läsaren att interaktivt få lösa problem samt en stor dos fantasi. Annars blir produkten, enligt Lena, ett ”manus som beskriver scen för scen vilket helt plötsligt inte är ett äventyr utan bara en händelse”.

Med andra ord, att skapa ett äventyr i denna nya form innebar mycket reflektion och en stor utmaning. Trots det, eller tack vara det, skapades en ny slags nyfikenhet hos eleverna. För att få svar på de frågor som eleverna ställde sig, kom kommunens utvecklingspedagoger, inom digitala frågor, Frida Lindén och Jakob Möllstam, ut till skolan. De föreläste om vad digitalt berättande är och hur gruppen kan arbeta med just Scratch. Om Frida och Jakob var ett stöd för eleverna att komma igång med arbetet, så var eleverna de som i slutändan drev arbetet vidare. Lena berättar att ”eleverna frågade varandra om hur de skulle göra och hjälpte varandra vidare”. Att skapa en lärmiljö där eleverna själva agerar som kunskapsbärare är en viktig del i den enskildes elevens utveckling och lärande vilket även Lena upplevde som en styrka med att arbeta just digitalt.

När alla elever hade avslutat sina Scratchfilmer genomfördes en omröstning där gruppen valde att skicka in bidraget Pixters äventyr.

I en tillbakablick berättar Lena: Jag upplevde att detta var ett bra projekt och jag gav alla mina svensklektioner till att skriva manus, programmera och att finslipa sina arbeten. Eleverna jobbade aktivt, ambitiöst, frågade varandra och hjälpte varandra. Alla var aktiva och blev klara med sina filmer”.

Under projektets gång skrev alla deltagande lärare ett gemensamt reflektionsdokument. Dokumentet var en del i arbetet med att samverka och utvecklas tillsammans på skolan. Lena berättar att de har ett gemensamt fokus på skolan där de ”jobbat på djupet i vad ’medveten undervisning’ är” och de har ”sett ett mönster och några faktorer som vi vill kalla samsyn”. I det arbetet betonar Lena vikten av att skapa och sätta igång processer som sker både kortsiktigt och långsiktigt. Faktorer att fokusera på i det kommande arbetet, med syfte att på skolan skapa en större samsyn, är enligt Lena:

  • relationer

  • struktur för lektioner och struktur för innehållet

  • bedömning

  • metoder

  • kvalitet före kvantitet

  • kollegialt samarbete - gemensam planering för en tydlig och medveten progression i ämnen, gemensam reflektion och diskussion om vilken effekt undervisningen har gett

Vi tackar Lena och kollegorna på Stadsparksskolan för denna gång och önskar dem lycka till i det fortsatta arbetet.