Digitalt berättande med textäventyr

Dagens digitala verktyg möjliggör berättande på ett nytt sätt. Till exempel kan eleverna kan jobba med olika alternativa handlingar där läsaren får göra aktiva val för att komma vidare i läsningen. I årets Partille Stories är temat Äventyr och det lämpar sig utmärkt för programmerade berättelser.

Klass 3c har fått en genomgång av webbresursen "textaventyr.se" som utvecklas av GR. Det behövs ingen inlog, och bara en kort demonstration för att alla ska vara igång. Det visar sig snart att det som är klurigt är att planera sin berättelse så att det blir förståeligt och logiskt för läsaren och att göra lagom många alternativ.

En karta växer fram på skärmen allt eftersom eleverna redigerar och lägger till nya "noder". De märker att man behöver växla läge ofta, för att se hur upplevelsen blir för den som ska läsa och välja.

-Det här är jätteroligt, man kan göra nästan som ett spel! utbrister en av tredjeklassarna.

Det blir tydligt att verktyget engagerar eleverna. De ställer sina chromebooks så att de kan skriva med touchfunktionen, sätter/lägger sig till rätta och hjälper varandra med idéer. Många frågar efter stavning, och det verkar viktigt att det blir rätt direkt.

Man får inte glömma att beskriva det som händer noga. I början blev det mycket fokus på "noderna" men efter ett tag blir det tydligt att det är viktigt att texten som skrivs på de olika sidorna verkligen hänger ihop och skapar logiska alternativ för läsaren.

-Skillnaden från en vanlig text var att starten var väldigt engagerad, det var roligt och de var stolta över vad de åstadkommit och ville visa upp. Det gick snabbt att få känslan av att vara igång, att det syntes tydligt hur långt de kommit i sitt äventyr säger lärare Therese Lind.

För de lärare som vill prova har Therese några tips, som hon själv kommer att använda sig av nästa gång de skriver i Textäventyr :

-Efter ett par lektioner märkte jag att några elever spårade iväg och det blev lite för många noder att på ett tydligt och framförallt enkelt sätt knyta ihop dem till avslut mer än SLUT! som det tyvärr resulterade i för en del. Det fanns liksom inte energi över till att knyta ihop säcken. Så att maximera antalet noder eller snarare antalet alternativa slut på äventyret skulle jag tipsa om. Samt att göra en lättare tankekarta/kladd för vad som ska hända i respektive nod på löspapper. Detta för att på förhand få perspektiv för hur ”stort” äventyret blir, avslutar Therese.

Eleverna själva var mycket entusiastiska över att få göra berättelser digitalt. "Det var roligt att skriva på datorn och det var inga problem att läsa vad andra skrivit jämfört med handstil. Det var lätt att ändra om något blev fel. Kul att se om man stavat fel."

Läs några av textäventyren på Partille Stories, och rösta gärna på din favorit!