Digitala sagor - från början till slut

Under läsåret 2020/2021 arbetar Ensittarevägens förskola med det prioriterade målet att alla barn på vår förskola har rätt att få använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar deras utveckling och lärande. Pedagogerna har valt att fokusera på sagor och berättande. Under höstterminen har barnen som är 1-5 år på avdelningen Slottet fått möta sagor och berättande genom flera olika arbetssätt.


Direkt efter sommarlovet startade pedagogerna Greta, Lena och Sofia på Slottet arbetet med så kallade objektsagor, arbetet utgår från en bok eller saga och pedagogerna skapade lådor med objekt som passar till dessa. Det kan vara allt från djur, dockor och olika leksaker och material som får gestalta sagan. Syftet med detta är både att tydliggöra och levandegöra innehållet i sagan för barnen.


– Genom att benämna orden verbalt på de olika objekten samtidigt som man visar det får barnen möjlighet att möta ordet på olika sätt. Med detta arbetssätt vill vi skapa möjlighet till språkutveckling där barnen får lära sig nya ord och begrepp, berättar Greta. När vi arbetar med objektsagor har vi sett att barnen får en djupare förståelse för innehållet i berättelsen, den blir mer visuell och på så vis också mer tydlig, fortsätter Greta.


- Barnen är väldigt koncentrerade när vi dramatiserar sagorna på det här sättet och vi uppmanar dem att vara delaktiga, ställa frågor och vi ställer också mycket frågor till dem under sagans gång. Det kan vara allt från Vad är en konung? till Hur tror ni det känns för Konrad? eller Hur många grisar är med i berättelsen? Vi kan också se att nya frågeställningar, tankar och idéer väcks hos barnen under veckan när de får ta del av sagan varje dag. Till slut kan de sagan utantill och kan med egna ord berätta den för oss vuxna, säger Sofia.


-Det är så häftigt att se denna utveckling och vi ser verkligen processen som barnen genomgår. Vi arbetar också med berättelsens disposition. Hur börjar sagan? Vad händer i sagan? Hur slutar den? Detta bidrar till en djupare förståelse av vad en berättelse är och det ger barnen möjlighet att både uppleva, förstå och själva använda dessa begrepp, säger Lena.


Slottet ser man leken som en viktig del i lärprocessen. Här använder barnen materialet (lådorna med objektsagorna) i leken och de sitter då, både själva och med en kompis, och "leker sagan". En del barn leker sagorna de tagit del av på samlingarna med annat material än det som finns i lådorna.


När pedagogerna har läst och berättat sagor har de börjat introducera och benämna tre ord som de även förstärkt med tecken. Det är "börja/början", "handling" och "slut/avslut". De har frågat barnen: "Hur började sagan?", "Vad handlade det om?" och "Hur slutade sagan?" Tillsammans har de nu börjat göra egna sagor med dessa tre steg (början, handling, slut). I samlingen finns också en sagokista. Med hjälp av lite magi kan öppnas kistan. "Abra, kadabra, simsalabim, öppna dig sagokistan". Där i finns det olika objekt som kan hjälpa dem att skapa en saga tillsammans. Barnen får välja objekt i kistan och hitta på en berättelse om de utvalda objekten. Barnen är väldigt fantasifulla och kommer på bra lösningar hur handlingen/konflikten ska lösa upp sig. På Slottet använder de sig av en så kallad dokumentkamera för att filma objekt som sedan syns på tv-skärmen . På detta sätt får alla barn möjlighet att kunna se på ett bättre sätt. Nedan kan ni se en bild på när de använder den digitala tekniken när barnen skapar en berättelse med objekt från sagokistan.


Under sista delen av höstterminen har barnen fått göra egna sagor i vintertema. Barnen fick börja med att göra en individuell skiss på en eller flera objekt/karaktärer som skulle vara med i sagan och därefter skapa dessa i ateljén. I mindre grupper om fyra fick barnen sedan via appen Stop Motion skapa en egen rörlig saga enligt dessa steg:

  • Presentera materialet (i den lilla gruppen).

  • Skapa saga enligt de tre stegen - Början, handling, slut.

  • Välj bakgrund och rekvisita till sagans miljö.

  • Ställ upp materialet/Skapa miljön.

  • Ta kort med lärplattan i Stop Motion.

  • Flytta objekten enligt sagans början, handling, slut.

  • Hitta på titel och benämn författare.


Barnen har sedan i grupp fått presentera och visa filmerna för varandra. Första gången de tittade på filmerna läste pedagogen texten som barnen skrivit, nästa gång fick barnen berätta sagan.

Pedagogerna har sett att barnen har visat förväntan, varit nyfikna och delaktiga efter egen förmåga och intresse. Barnen har fått sett sina egna filmer flera gånger i samlingen.


Den långsiktiga planen för pedagogerna på Slottet var att starta upp med Stop Motion-sagor under vårterminen men barnens intresse och nyfikenhet kring sagoskapandet har fått pedagogerna att tänka och planera om flera gånger.


Objektsagan Konrads klänning.

Pedagogerna använder en dokumentkamera och en tv-skärm för att alla barnen ska kunna se sagan de skapar tillsammans.

Barnen skapar egna sagor utifrån början, handling och slut.

Sagokistan med flera olika objekt för att inspirera barnen att skapa egna sagor.

Barnen leker med en objektsaga.

Början, handling och slut.

Här samarbetar barnen och skriver in titeln på sagan.

Skiss och färdigt resultat.

Här skapas sagan i appen Stop Motion.

Redovisning med hjälp av tv-skärmen så att alla kompisar kan se.

Skapar objekt efter skiss.

Vilken port ska vi välja då dokumentkameran ska kopplas in?

Hur kommer man till PC-porten?