Digitala böcker i förskolan – bara några klick bort

Med den digitala boktjänsten Polyglutt har förskolorna i Partille kommun fått tillgång till tusentals digitala böcker. På Ugglumsledens förskola används tjänsten flitigt för att stärka barnens läslust och språkutveckling.

- Boktjänsten ger ett stort urval av digitala böcker, vilket är helt fantastiskt, säger förskoleläraren Pia Johansson.


Inlästa böcker på flera olika språk

Polyglutt är en digital boktjänst som ger förskolorna tillgång till tusentals digitala böcker, såväl läroböcker som skönlitteratur. Dessutom finns böcker på flera olika språk. De digitala böckerna går att både att läsa och ”bläddra” i men även att lyssna på.

I Partille har förskolorna haft tillgång till tjänsten sedan april. Och den har snabbt blivit populär. På bara några månader lästes böcker 28 000 gånger via Polyglutt, bara i Partille kommun.


Lyssning och läsning i grupp och enskilt

Förskolelärarna Pia Johansson och Malou Jungermann på Ugglumsledens förskola ser möjligheten att nu snabbt kunna anpassa den pedagogiska verksamheten när digitala böcker blir tillgängliga:

– Om ett barn har intresse för till exempel fordon kan vi snabbt hitta böcker om det. Och att få läsa och lyssna om det som man är intresserad av leder till språkutveckling, säger Pia Johansson som arbetar med de yngre barnen på förskolan.

Malou Jungermann arbetar med barn i åldrarna tre till fem. Hon förklarar att de både arbetar i större och mindre grupper med digitala böcker. När de har högläsning kan de visa texten på projektorn så att alla kan se och följa med. Men ofta arbetar de med mindre läsgrupper:

– Då har vi som ett boksamtal kring ett ämne. Vi kan stanna upp mitt i och fråga om ett ord eller ett ämne, för att sedan gå vidare.

Boktjänsten skapar även möjlighet att integrera lyssnande och läsande med rörelse. På Ugglumsledens förskola får barnen till exempel gå till olika stationer där det finns QR-koder. När de scannar QR-koden får de en text uppläst. Därefter går de vidare till nästa station.


Ett komplement till den fysiska boken

Barn är vana vid det digitala, menar Pia Johansson och Malou Jungermann, och det är naturligt för dem att även böckerna finns på läsplattan. Men de betonar att de digitala böckerna är ett komplement till de fysiska böckerna. För även om tillgängligheten till digitala böcker nu är stor, kommer de fortsätta att gå till biblioteket med barnen och låna böcker.

– Det är viktigt att blanda, för vanliga böcker är fantastiska, säger Pia Johansson.