Bildspel i klassrummet

Foto: Johanna Höckersten

”När jag utbildade mig till lärare sa en mentor under praktiken att ”man ska göra det lätt för barnen att göra rätt.” För mig innebar detta att jag som pedagog måste hitta ett arbetssätt och en miljö där det blir tydligt för eleverna vad vi ska göra, hur vi ska göra det och varför vi ska göra det.” Läs om hur Johanna Höckersten, lärare på Jonsered skola, arbetar med bildspel som ett sätt att skapa en tydlig struktur över skoldagarna.

Hösten 2016 började jag och samma mentor från praktiken arbeta tillsammans som kollegor och skulle då ha varsin årskurs 1. Vi ville då skapa ett arbetssätt och en rutin som skulle skapa lugn och trygghet. Det var då vi kom fram till idéen med att ha bildspel. Jag har fem bildspel, ett bildspel för varje arbetsdag i skolan, som jag ändrar och anpassar efter lektionerna och lätt kan utvärdera efter dagens slut. Detta gör det lätt för eleverna att känna igen lektionernas upplägg och dagens struktur. I vår första version av bildspel använde vi bilder från Google. I de bildspel vi använder idag har vi ”skalat” av och använder bilder från InPrint 3. Ett komplement till bildspelen är ClassroomScreen. Att använda stoppljusen, timern och punkta upp gången på uppgifter är uppskattat av de allra flesta i klassen. Dagsschemat från dagens bildspel skrivs även ut och sätts upp i klassrummet vid dörren. Eleverna kan då gå själva och se vad vi ska göra under dagen. Det skrivs även ut till de elever som behöver enskilt schema vid sin plats. Det underlättar för mig som pedagog att jag på ett väldigt enkelt sätt kan ta tydligheten på gruppnivå till individnivå utan en massa extra arbete.

I klassrummet vill jag att det ska vara tydligt för eleverna vad vi arbetar med just nu och hur det syns i alla våra ämnen, så att de lätt kan se den röda tråden för veckan. Längs en av våra väggar har vi därför först våra klädnypor där vi hänger upp våra texter. Till höger om denna vägg finns våra klädnypor med veckans skapande. Mittemellan elevernas texter och skapande finns vårt temafönster, där målen för nuvarande tema sitter uppsatta.

På dörren till vårt klassrum sitter en bild på jorden och runt denna sitter små pratbubblor med olika sätt att säga hej på. Det är de språk som finns i klassen. Under våra pratbubblor sitter våra “godmorgonhälsningar”, symboler som barnen pekar på för att visa hur de vill säga hej och starta vår dag tillsammans. Vissa behöver en kram på morgonen, en high five eller bara få säga godmorgon och höra sitt namn.

En tydlig struktur i mitt arbetssätt hjälper mig att vara tydlig för mina elever och skapar ett lugn i gruppen. Jag har alltid arbetat med tydliggörande bilder men bildspelen har underlättat min arbetsbelastning något oerhört. Jag behöver aldrig starta från noll när jag ska planera en dag. Eleverna känner igen bilderna och är trygga i vad vi ska arbeta med och vad nästa steg på lektionen är. I min nuvarande klass har jag 20 elever, flera med språkstörning, en elev som har stort behov av vuxenstöd och har resurs och en elev som är nyanländ. Bildspelen är därför till stor hjälp för att jag ska kunna möta alla mina elever och se deras behov, både på gruppnivå och individnivå.

Johanna Höckersten