Barnkonventionspriset till avd. Åsen

"Vi vill verkligen att barnen ska känna ett värde i det de gör, säger Susanne Nyckel, pedagog på avdelning Åsen, Finngösa förskola".

Avdelning Åsen har tilldelats Partille kommuns Barnkonventionspris, vilket de delar med Barn- och ungdomsenheten inom SAF.

Avdelningens pedagoger Susanne Nyckel, Fredrika Biörnerud och Emma Ivanovic arbetar medvetet för att barnen ska få vara delaktiga i den dagliga miljön på förskolan. Pedagogerna beskriver att de utgår från barns tankar när de skapar sin verksamhet. För att barnen ska få möjlighet att påverka behöver de arbeta responsivt, dvs att de som pedagoger ger respons på barnens tankar och funderingar.

När pedagogerna pratar om demokrati med barnen handlar det mycket om att vara tillsammans, kommunicera och lära sig att kompromissa. Alla ska få sin röst hörd och man måste lyssna på varandra men det är inte säkert att man får som man vill. Tillsammans har barn och pedagoger möten tre gånger per dag där man diskuterar dagens innehåll, vilka projekt eller aktiviteter som erbjuds och vad man som barn vill delta i.

På Åsen har man flera projekt igång med barnen och på avdelningen finns ett flertal olika lärmiljöer . Barnen kan vara olika mycket delaktiga i projekten beroende på intresse. Projekten kan börja med en tanke från ett barn och sluta i något helt annat beroende på vilka som deltar och vilka tankar barnen får när de arbetar tillsammans. Materialet på avdelningen är väl genomtänkt och en genomgående tanke är att materialet inte får handla om rätt och fel utan att barnen ska kunna använda materialet på en mängd olika sätt och använda sin fantasi.

Det är viktigt för pedagogerna att visa barnen att de kan vara med och påverka även utanför förskolan. Ett projekt som pågår är ”Vår gård” som man startat för att man vill förbättra förskolans utemiljö och då har barnen fått rita och måla sina idéer om hur de skulle vilja förbättra och förändra. De har träffat ansvariga chefer på kommunhuset för att berätta om sina idéer och lämnat sina teckningar och de ansvariga cheferna har också varit och besökt förskolan. Några av förslagen har pedagogerna kunnat hjälpa barnen att genomföra medan man väntar på svar från kommunen om de kan få hjälp med någon av de lite mer omfattande idéerna.

Ett annat projekt som också handlar om att påverka utanför förskolans grindar är ett samarbetsprojekt som Åsen har tillsammans med en förskola i Bergsjön och Centralstationen i Göteborg. Barnen ska få vara med och utforma delar av miljön i den nya stadsdelen som ska byggas vid Nils Ericsonterminalen och Centralstationen.

Vårt fokus kommer att vara hållbar utveckling både ur ett socialt- och ett miljöperspektiv. Vi vill att barnens nyfikenhet, deras frågor och funderingar skall vara i fokus, säger Fredrika Biörnerud.


Kommunfullmäktige delar 2018 ut Barnkonventionspriset till Finngösa förskola avdelning Åsen med motiveringen:

"För deras demokratiarbete med sin barngrupp på Finngösa förskola avdelning Åsen. De arbetar med stor medvetenhet för barns inflytande och skapar demokratiska arenor där barn har möjlighet att påverka och öva sig på demokrati. Barn är människor som ännu inte fyllt 18 år och väntar på att förvärva sin demokratiska rätt. Pedagogerna har inställningen att förskolan är demokratins vagga och att det är viktigt för barnen att få framföra sin åsikt men också att lära sig att det inte innebär att de alltid får som de vill.

  • Barnen har varit på kommunhuset och bjudit in beslutsfattare utifrån att de vill ha en bättre pedagogisk utemiljö

  • Barnen är involverade i ett projekt i Göteborg (Region City) där de får vara med och utforma miljön på ett torg

  • Barnen är delaktiga i utformningen av den dagliga miljön på förskolan."

Barnkonventionspriset delas ut på FN-dagen den 24 oktober klockan 15 på caféscenen i Partille Kulturum