Aktiviteter på gården på Sotenäs förskola

Uteleken sköter sig inte själv, resonerar pedagogerna på förskolan Sotenäs i Partille. I flera år har de jobbat med att göra gården mer stimulerande och utmanande för barnen.

- Det första steget var att diskutera vad vi vill ha ut av gården. Är det rast ute, barnen kan leka fritt och vi pedagoger har möjlighet att prata med varandra? Eller är det en lika viktig del av lärandet att vara ute? Vill vi jobba med läroplanen ute behöver vi skapa förutsättningar för det, säger Love Stålstedt, förskollärare Sotenäs förskola.

Rum i rummet

För att lättare kunna erbjuda olika aktiviteter bestämde pedagogerna sig för att dela in gården i mindre rum eller områden. Att avgränsa gården skulle också minska trafiken mellan de bortersta delarna av gården och förrådet. Barnen mitt på gården blev ofta störda i sina aktiviteter när kompisarna sprang förbi för att hämta något i förrådet. Tack vare ett stipendium från Botaniska trädgården i Göteborg fick de pengar till att skapa spaljéväggar med odlingslådor som avgränsning.

- Vi stod för materialet och ett byggymnasium hjälpte oss gratis att bygga spaljéerna. I odlingslådorna växer blommor, björnbär och amerikanska blåbär som barnen kan äta av på sommaren.

Utekök

Vissa stationer på gården är statiska och står alltid färdiga för lek. Till exempel uteköket, byggt av en diskbänk och lastpallar. Till köket hör en låda med kastruller och stekpannor.

- Barnen kan hämta den i förrådet. Sedan kan de leka fritt och laga mat med gegga och jord.

Lekstuga

Lekstugan, en annan färdig station, ska däremot vara fri från jord. Därinne står en back med plastbestick och leksaksmat som kan förstärka leken. Genom att backen står i lekstugan kan pedagogerna snabbt och enkelt duka upp och skapa en inbjudande lekmiljö.

- Det leker nästan alltid några barn därinne.

Kiosken

Köp- och säljlekar är också populära bland barnen på Sotenäs förskola. I kiosken, byggd av lastpallar, kan barnen handla, i ateljén kan de göra inköpslistor och på gården kan de hämta material att betala med, såsom blommor och blad.

- En kiosk är enkel att bygga. Det behövs egentligen bara någon form av lucka eller liknande.

Vattenstation

Barnen behöver också kunna leka med vatten, resonerar pedagogerna. Under en fixarkväll bad de vårdnadshavarna om hjälp med att, på en anvisad plats, bygga något för vattenlek.

- Vi hade fått tag på rännor och stolpar. Sen fickvårdnadshavarna fria händer att bygga vad de ville. Det blev en vattenbana där barnen kan hälla vatten i rännorna och fånga upp det.

På närmsta korvkiosk bad pedagogerna om en tom majonnäshink som de kan fylla med vatten.

- Vi har ingen kran på gården där vi kan hämta vatten men barnen brukar vara väldigt sparsamma, fånga upp och återanvända det. Vattenstationen är viktig och rolig för barnen.

Sportartiklar

Gården ska också erbjuda fysiska aktiviteter och i förrådet finns olika sportmaterial, en basketkorg, fotbollar och bandymål som enkelt kan tas fram.

- Barnen har också hjälpt till att bygga ett kubb-spel och en trätärning. Vi har även målat tre röda och tre gula stenar så att barnen kan spela tre i rad på betongplattorna.


Scen och snickeri

För att ge barnen möjlighet att såga och hamra finns ett snickeri på gården.

- Vi har lagt några lastpallar på varandra. På dem kan barnen lägga en bräda och snickra.

De har också en scen där barnen kan dansa och sjunga.

- Den är väldigt uppskattad. Ibland tar vi fram en bärbar högtalare och spelar musik där.

Undersöka insekter

Förutom de fasta stationerna finns olika lådor i förrådet. Innan de går ut på gården frågar pedagogerna vilka lådor barnen vill ta fram. I en back finns luppar, förstoringsglas, hinkar och silar. Det kan användas för att undersöka insekterna under de stora lindarna som växer på gården. Löven lockar till sig många olika insekter och för att ytterligare förstärka miljön har pedagogerna lagt dit grenar och stubbar. Därunder hittar barnen alltid olika småkryp.

- Ibland ansvarar de äldre barnen för att ta in och ut materialet. Annars ska pedagogen som tar ut lådan se till att den kommer tillbaka in. Det är viktigt att materialet används på rätt ställe så att lupparna inte används i sandlådan.

Leksaksdjur

I en annan back förvaras leksaksdjur tillsammans med stenar, barkbitar och annat naturmaterial. Djuren används i den tomma sandlådan.

- Djuren är väldigt populära och de är alltid på samma plats. Barnen vet att de ska vara där.

Ibland ställer de den bärbara högtalaren bredvid djuren och sätter på olika ljud som förstärker leken. Åskmuller när solen skiner eller fågelkvitter mitt i vintern skapar spännande effekter.

- Det blir väldigt annorlunda när ljudet inte stämmer med hur det ser ut. Barnen tycker att det är jätteroligt.

Måla

I uteförrådet finns också stafflier som kan plockas fram tillsammans med lådan med skapande material. På vinter kan barnen spraya med blomsprutor på snön med olika färger. Genom att måla utomhus behöver man inte vara lika rädd för kladd och spill.

- Själv tänker jag sällan på att ta fram målarlådan om barnen inte ber om den. Andra pedagoger är bättre på att erbjuda det och det är bra att arbetslaget kan komplettera varandra.

Ofärdigt material

En del material i lådorna har ett tydligt syfte. Annat material kan användas på många olika sätt. Till exempel träplankor.

- Material utan tydligt syfte blir sällan lika laddat. Den typen av leksaker är ofta de bästa. En färdig leksak kan vara svårare för barnen att lämna ifrån sig. När vi hade cyklar märkte vi att vissa barn fastnade med dem, inte för att de ville cykla utan bara för att de inte vill släppa dem ifrån sig.

Dela upp pedagogerna

I perioder har den pedagog med störst intresse för uteverksamhet varit ute mest. Andra perioder delar de lika och alla är utomhus lika mycket.

- Det kan finnas fördelar med att samma pedagog är ute hela dagen. Då kan lekarna som påbörjades på förmiddagen fortsätta på eftermiddagen. Det är viktigt att man har rätt personal på rätt ställe.

På gården delar pedagogerna upp sig på olika sätt. Några behöver ha en överblick och se att allt funkar. Vikarier kan dirigeras till att hjälpa till i olika lekar.

- När vi ordinarie pedagoger dyker ner i en lek är viktigt att se till att andra har överblick.

För att få utrymme delar de upp barngrupperna och turas om att vara ute på gården. Det är också viktigt att inte använda utemiljön som ett hot.

- "Om ni inte sluta springa inne så får ni gå ut.” Då blir det ett straff att behöva gå ut och det är ju inte tanken.

Be vårdnadshavarna om hjälp

Pedagogerna ber ofta vårdnadshavare om hjälp med material. Någon har sågat ner en björk på tomten och kan skänka stubbarna till gården. Någon annan har köpt en ny skruvdragare och kan ge bort sin gamla.

- Men man behöver vara tydlig med att vi ber om det vi behöver. Annars kanske vårdnadshavare, i all välmening, skänker allt möjligt.

Genom åren har de haft ett par fixarkvällar då vårdnadshavarna hjälpt till att göra i ordning på gården. Pedagogerna har förberett med inspirationsbilder och byggmaterial.

- Sedan har vi berättat vad vi vill ha hjälp med och gett föräldrarna fria händer. Det har varit jättelyckat. Många har hjälpt till, också föräldrar vars barn strax därefter skulle börja sex-års.

När man bygger själv är det viktigt att ha koll på EU-regler. Det läggs också ansvar på pedagogerna att se till att flisor eller spikar inte sticker ut.

- Alla pedagoger kanske inte vill ha det ansvaret. Man kan också hamna i konflikt med de som ansvarar för gården. Om de inte gillar byggena kan man tvingas ta ner dem.

Städa på gården

Innan barnen går hem på eftermiddagen ska de plocka in ett antal leksaker. Vissa saker ligger kvar på gården över natten men alla köpta leksaker låses in i förrådet.

- Det är ju väldigt olika på förskolor om saker kan ligga ute eller inte. Vi låter brädor, stenar och stort byggmaterial vara kvar. Det gör inget om andra barn leker med det när vi har stängt.

Tips

  • Börja inte med stora byggen utan med att ordna leklådor. Bestäm var på gården de ska användas.

  • Titta på vad barnen leker med och förstärk den leken. Gör till exempel en station med småkryp om barnen är intresserade av det.

  • På Facebook finns många olika grupper med tips och idéer men tänk igenom så att det verkligen passar barngruppen. Alla grupper är inte intresserade av samma saker.

Kiosken

Undersöka insekter

Leksaksdjur

Utekök

Vattenstation

Ofärdigt material