ÄDK - ta nästa steg!

Nu startar en fortbildning som ska få rektorer, lärare och elever att ta nästa steg i sin utveckling. Genom ämnesdidaktiskt kollegium (ÄDK) ska flertalet skolor i Partille tillsammans planera, utvärdera och analysera undervisningen för att skapa bättre förutsättningar för elevernas lärande.

Många är på plats redan kl. 8 även om den gemensamma starten inte är förrän två timmar senare. Det finns tid för inläsning men också för handledning och diskussion. Under åtta dagar går 22 lärare en Lärledarutbildningen som leds av Maria Bergqvist och Henrik Hansson. Samtidigt kommer dessa lärare att hålla i ämnesträffar för sina kollegor. I hemkunskap, musik, slöjd och idrott ses pedagoger från alla högstadieskolor och på de enskilda skolorna har man egna ämnesgrupper. Parallellt går även rektorerna från nämnda skolor en utbildning riktat till dem, för att kunna stödja förhållningssättet.

Förväntningar

Efter en kort presentation får lärarna berätta om sina förväntningar på ÄDK:

-Att få hjälp att variera min undervisning och utmana eleverna

-Applicera variationsteorin i ett bredare och längre perspektiv, "så kan vi jobba med matte".

-Samarbetsklimatet och det kollegiala stärks

-Få veta hur det ser ut på andra skolor och fundera över hur gör vi det här tillsammans

-Jag vill bli boostad, bli proffsigare pedagog

-Att eleverna lär sig mer på individnivå (om tex begrepp, samband, perspektiv)

Henrik och Maria menar att deras förväntningar är att alla i Partille som är med i ÄDK tar ett steg framåt i sin utveckling. Undervisningen ska bli bättre för elevernas skull. Undervisningen ska utvecklas så den blir så effektiv som möjligt, för elevernas lärande.

-Vi studerar undervisningens effekter på elevernas lärande. Viktigt att vi tänker VÅR undervisning, och inte MIN undervisning.

Göteborgs Universitet kommer att följa fortbildningen, som en del av vårt samarbete med praktiknära forskning. Genom att ta del av deltagarnas tankar skriftligt och följa vissa gruppers ämnesträffar kommer de söka efter förändringar i lärarnas samtal och förhållningssätt.

Arbetet i ämnesgrupper

Under läsåret är det träff i ämnesgruppen tre torsdagar av fyra. Henrik och Maria kan se att vissa framgångsfaktorer är tydliga:

  • känslan av att lärarna känner att de kan bidra med sin kompetens

  • känslan av att det påverkar vår vardag

  • inställningen att det är VI som utvecklar vad ÄDK blir i VÅR lärgrupp

  • upplevelse av elevernas lärande

Nu är lärledarna taggade för att träffa sina kollegor i ämnesgrupper och tillsammans bli bättre. Samtidigt känns det utmanande och svårt . De behöver kollegornas engagemang för att det ska fungera. Lite så här som en lärare uttryckte det:

-Nu ska vi ta ett steg!

-Vart då?

-Jag vet inte!


Kurslitteratur:

Professionellt Kapital – Hargreaves & Fullan

Variationsteorin – Lo Mun Ling