Projekt vatten

Det är lunchdags på avdelning Måseskär på Norrgårdens förskola. Alla barnen sitter vid sina bord. Plötsligt börjar det att hällregna ute. Barnen upptäcker regndropparna som bara blir fler och fler på fönsterrutan vid deras bord. Diskussionen bland barnen kommer snabbt ingång vid matbordet kring var det finns vatten, varifrån regnet kommer och hur man skulle kunna skapa egna vattendroppar.


Barnen känner, häller, öser, fyller och stänker med vatten så fort de får tillfälle, detta har pedagogerna tagit tillvara på. De fångar upp barnens frågor och funderingar och tillsammans med barnen försöker de göra elementet vatten mer begripligt. Pedagogerna skapar möjligheter för barnen att utforska vatten, men hjälper dem också att sätta ord på sina erfarenheter. Naturvetenskap vävs samman med de estetiska ämnena och barnens fantasi. Det har blivit ett projekt som bara växt sig större och större på avdelningen.


Projektet startar en dag när barnen just tagit på sig ytterkläderna och är beredda att springa ut på gården. Plötsligt ringer telefonen. Det är en ledig pedagog som ringer till barnen. Pedagogen berättar att hon har ett uppdrag till barnen. Uppdraget är att leta efter vatten på deras förskola. Barnen får sitt första uppdrag som blir ett av många andra på jakt efter vatten både på och utanför förskolans område, bland annat bäcken i skogen, Säveån och Kåsjön. På de platser som barnen har "hittat" vatten har de fyllt en liten burk och tagit med sig tillbaka till förskolan, på burken står det vart vattnet kommer ifrån, detta ger möjligheter till återberättande om vad barnen upplevt och varit med om.


En dag dyker återigen frågan upp bland barnen, hur skulle man kunna skapa en vattendroppe? Barnen kommer på att man skulle kunna göra vattendroppar utav lera. Barnen tar fram kavlar och kavlar ut leran på bordet, formar varsin vattendroppe som sedan målas och dekoreras. Några dagar senare kommer den riktigt svåra frågan, ett barn frågar en av pedagogerna, hur skulle man kunna göra en riktig vattendroppe? Nu fick pedagogerna sig en riktig utmaning och mycket att fundera över. Efter lite sökande på nätet kom de fram till ett experiment som kom att kallas "vattendropparna som ville bli rena".

Utifrån experimentet har barn och pedagoger gjort en saga som fått titeln "De 10 vattendropparna som ville bli rena igen". Barnen har hittat på namn till alla 10 vattendropparna och själva texten till sagan kom till genom att pedagogen ställde frågor kring experimentet och förloppet.

På avdelningen har man också gjort ett vattenrum som ska inspirera till lek och utforskande av vatten, här finns en mängd olika material för att pröva vattnets egenskaper. Pedagogerna hjälper barnen vidare i deras utforskande genom att ställa frågor och hjälpa dem att sätta ord på sina upptäckter.

Nu när terminen börjar närma sig sitt slut ser pedagogerna att det fortfarande finns ett stort intresse för vatten bland barnen. Därför väljer pedagogerna att fortsätta arbeta med projektet även under vårterminen så att barnen får uppleva vattnet i alla dess former och under fler årstider.