Nya barnskötare funderar över digitala treåringar

I oktober är tjugotvå nya barnskötare klara med sin utbildning i Partille. På en av de sista kurserna fick de djupdyka i begreppet adekvat digital kompetens och fundera på vad det betyder i deras yrkesroll.


Under en förmiddag får studenterna en genomgång av vad våra nationella styrdokument säger kring digitalisering. Utvecklingsledarna Malin Osterloh och Frida Lindén förklarar bakgrunden till skrivningarna och hur den nationella digitaliseringsstrategin ger oss ramar och syften. Alla får fundera på vad adekvat digital kompetens kan vara för en treåring och kommer fram till tex:

-Att kunna göra övningar på en lärplatta

-Att få uppleva hur en berättelse kan skapas digitalt

-Att fundera på om alla foton är sanna

-Att veta att föräldrarna kan se om man tex tar foto på något de gjort på förskolan


Hur ska då förskolan arbeta för att barnen ska utveckla dessa kompetenser? Jo, viktigt är att barnen får vara producenter istället för konsumenter. Genom att göra enkla digitala berättelser i verktyg (tex appen Berätta) där man kan rita, fota, skriva (genom att prata in den text man vill ha), spela in ljud och redigera detta får barnen uppleva hur de själva kan skapa, även digitalt.


Med lättarbetade Stop motion-verktyg kan barnen på några minuter skapa en rörlig film genom att flytta ett föremål många gånger och ta kort vid varje position. På detta sätt kan man även visa hur en isbit smälter eller hur krasse växer och skapa förståelse för naturvetenskapliga processer.


Styrdokumenten betonar att "arbetslaget ska skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg (Lpfö18) . Att ha med frågorna när/var/hur/varför kan de digitala verktygen vara en tillgång är viktigt i planerandet av undervisningen och utbildningen. Skolverket belyser att inget annat ska tas bort när digitala verktyg tar plats i förskolan. Digitala och andra verktyg behöver finnas sida vid sida och det är personalen i förskolan som avgör vad som passar att använda vid olika tillfällen


I Partille har det tydliggjorts hur och varför vi använder digitala verktyg i förskolan genom Gemensam policy för användande av digitala verktyg på kommunens förskolor. De ska användas med fokus på samspel, kommunikation och gemensamma processer, vilket tex innebär att lärplattan gärna får fästas i ett stöd så att alla kan vara delaktiga och att projektorer används för att skapa miljöer som barnen leker i.


Av sina lärare Marie Lundin och Eva Wahlberg får studenterna i uppgift att använda en digital lärresurs i förskolan, och då med fokus på att göra barnen delaktiga i arbetet. Detta skriver de blivande barnskötarna sedan en reflektion kring och redovisar muntligt för varandra vid senare tillfälle. Genom denna process blir även pedagogerna ute på förskolan extra uppmärksammade på hur de digitala verktygen används och får tillfälle att diskutera och reflektera kring detta med sina praktikanter.


Vid redovisningstillfället blir det tydligare att studenterna tagit fasta på att barnen ska vara producenter och att alla ska vara delaktiga. Många har provat appen Stop motion och gjort enkla filmer med tema resa, djur eller en ramsa. Slutsatser dras kring att det är bra med en avskalad miljö för att kunna fokusera, och att de vill vara förberedda på innehåll och funktion för att kunna möta barnen i deras tankar och idéer.


-Vi vill gärna ha fler tillfällen med digitala verktyg, som kommer tillbaka under utbildningen, vi behöver vara förberedda säger någon. Lärare Marie lyssnar och planerar redan för nästa gäng barnskötare som börjar i höst.