Bildstöd för en tillgänglig lärmiljö

På Ugglums skola har pedagogerna under två dagar i vecka 44 fördjupat sig inom vad en tillgänglig och likvärdig lärmiljö kan innebära.

På måndagen samlades samtliga pedagoger från F-9 för en gemensam uppstart kring arbetet med lärmiljöer på Ugglums skola. Skolans EHT hade planerat dagen tillsammans och skolans skolpsykolog, Joel Pousette höll en introduktion kring tillgänglighet inspirerad av SPSM:s värderingsverktyg och fokus lades på lärmiljöer. Rektorerna hade beslutat att samtliga klasser ska få lärstilskit innehållande skärmar, hörlurar, hörselkåpor och fingertrixare, vilka också förevisades under förmiddagen. Därefter ägnades förmiddagen åt studiebesök i varandras klassrums och grupprum medan eftermiddagen ägnades i arbetslagen kring utvecklandet av lärmiljön i de egna lokalerna.

På tisdagen samlades pedagogerna i åk F-3 och förmiddagen ägnades först åt en föreläsning, Bildstöd – varför, vad och hur? av kommunens logoped Hilda Ellborg. Hon pratade om begreppet tillgänglig lärmiljö ur ett språkligt och kommunikativt perspektiv och gick igenom olika typer av visuellt stöd, med fokus på just bildstöd, och på vilket sätt det hjälper eleverna. Föreläsningen följdes av en workshop där alla pedagoger fick en genomgång av InPrint 3 och där det tillverkades material med bildstöd till dagsscheman, lektionsinnehåll, kapprum, raster och fritids m.m. Det blev en riktig bildverkstad och lamineringsvalsarna gick varma.

Inprint 3 är ett program för tillverkning av bildstöd för t.ex. förskola, skola och fritidsverksamhet som kommunen har licens på så att alla pedagoger kan ha det på sin dator. Se även under Aktuellt för mer information om programmet.

Så här säger rektor Annelie Cronstam om satsningen: Vi pratar ofta om vikten av gemensamma strukturer, tydlig start och avslut på lektioner. Vi vet att alla elever mår gott av en tydlig struktur som visar hur dagen ser ut, vad som ska hända, med vem man ska samverka och hur lång tid man har på sig och vad som händer sedan. Förväntningar är viktiga. Idag använder vi oss av olika bildstödsmaterial för att förbereda eleverna inför förändringar och övergångar. Vi vill nu närma oss ett enhetligt bildstöd i våra lokaler.